Mokslininkai nustatė, kodėl organizmui reikia virusų  (2)

Milijonų metų senumo virusai, kuriuos „paveldime“ kaip vieną iš evoliucijos produktų, atlieka labai svarbų vaidmenį sudėtinoje žmogaus smegenų veikloje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lundo (Švedija) universiteto mokslininkų teigimu, jau seniai buvo žinomas faktas, kad seniai neveikūs retrovirusai sudaro maždaug 5 proc. žmogaus DNR. Tai – evoliucijos produktas, susiformavęs per milijonus metų. Tačiau iki šiol manyta, kad iš senų virusų sudaryta DNR dalis yra tarsi šiukšlė – organizmo veikimui neturinti jokios reikšmės, rašo sciencedaily.com.

Tyrime, kurį atliko Johano Jakobssono vadovaujama komanda, įrodyta, kad milijonų metų senumo retrovirusai visgi stipriai prisideda prie pagrindinių smegenų funkcijų reguliavimo. Ypač – reguliuojant, kokie genai ir kaip stipriai bus išreikšti.

Mokslininkų žodžiais, evoliucijos eigoje virusai tapo labai svarbiu viso mūsų „ląstelių mechanizmo įrenginiu“.

Kodėl virusai daugiausiai veikia smegenyse – mokslininkai kol kas tiksliai paaiškinti negali. Gali būti todėl, kad nervinėse ląstelėse negali formuotis augliai, o visų kitų rūšių ląstelėse – gali.

„Virusai turi svarbesnių ir mažiau svarbių funkcijų daugybėje rūšių. Tikimės, tai padės nustatyti, kodėl visos jos tokios skirtingos“, – viliasi J. Jakobssonas.

Mokslininkai nustatė, kad nervinės ląstelės naudoja sudėtingus molekulinius mechanizmus, kurie kontroliuoja retrovirusų aktyvavimo procesus. Tai ne tik esą suteikia naujos informacijos apie tai, kaip funkcionuoja nervinės ląstelės, bet ir gali padėti nustatyti, kaip atsiranda tam tikros nuo genų priklausančios smegenų ligos ir pan., rašo biospace.com

„Tikiu, kad surinkta informacija suteiks galimybę daugiau sužinoti apie smegenų ligas, priklausančias nuo genų“, – sako J. Jakobssonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (2)