Naujieji metai Kryme: rusiška biurokratija su muštru, neveikiančios banko kortelės ir izoliacija nuo pasaulio  (56)

Kryme sausio 1-ąją prasidėjo pirmosios jo naujausioje istorijoje 12 dienų atostogos. Taip čia baigėsi pereinamasis – nuo ukrainietiškų prie rusiškų įstatymų – laikotarpis, kuris galiojo nuo praėjusių metų kovo, kai pusiasalis buvo oficialiai prijungtas prie Rusijos Federacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar pernai Kryme šeimininkavo ukrainiečiai, veikė Ukrainos įstatymai. Ir nors čia gyveno nemažai rusakalbių, tuomet įvykiai Kijevo Maidane atrodė tolimi.

Po kelių mėnesių viskas pasikeitė, kai žaibišką karinę operaciją įvykdžiusi Rusija apstulbino pasaulį: buvo užimti visi pagrindiniai pusiasalio pastatai, rusų kariškiai, pasaulyje gavę žaliųjų žmogeliukų pravardes, blokavo Ukrainos karinius dalinius.

Iš pradžių nepriklausomybę paskelbęs regionas tyliai, beveik be kraujo praliejimo perėjo į rusų rankas – pasaulis suskubo smerkti tik jau po įvykusio fakto. Kas pasikeitė per metus?

Išgertuvės ir biurokratija

Ilgos atostogos rusišku stiliumi neabejotinai įvardytos kaip pliusas tiek pusiasalio gyventojams, tiek ir prekybos įmonėms, parduodančioms alkoholinius gėrimus: neoficialiais duomenimis, įplaukos iš stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimo išaugo 25–40 procentų.

Bet pačių įmonių gerokai sumažėjo.

Krymo pusiasalyje dabar galioja naujas Alkoholinės produkcijos mažmeninio pardavimo valstybės reguliavimo įstatymas, pagal kurį alkoholio prekyba gali užsiimti tik juridiniai asmenys.

Individualiems Krymo verslininkams, anksčiau užsiėmusiems šiuo verslu, reikėjo iš naujo apsirūpinti atitinkamais leidimais. Bet kartu su Rusijos įstatymais į Krymo pusiasalį įžengė rusų biurokratija ir ne visiems pavyko laiku gauti naujas licencijas.

Naujų dokumentų buvo pareikalauta ir iš turgaus prekiautojų mėsa, daržovėmis, vaisiais ir kt. Dėl to naujaisiais metais Krymo turgavietėse prekiavo trimis ketvirtadaliais mažiau prekiautojų: jau sausio 3-iąją kontrolieriai išvaikė iš prekybos teritorijų visus pardavėjus, nespėjusius gauti naujo pavyzdžio licencijų.

Be valiutos ir kortelių

Nuo 2015 metų sausio 1-osios Krymo pusiasalio teritorijoje įsigaliojo nauja gyvenamojo komunalinio ūkio paslaugų kaina. Pabrangimas sieks 8–17 proc. Šią aplinkybę valdžia aiškina tuo, kad čia buvusius tarifus būtina sulyginti su Rusijos standartais.

Gyvenamojo komunalinio ūkio paslaugos reguliariai brangs dvejus metus.

Nuo sausio 1 d. Kryme pabrango tarpmiestinių ir priemiestinių autobusų bilietai.

Atsirado problemų ir dėl valiutos keitimo: nuo sausio 1-osios pusiasalio teritorijoje buvo uždarytos faktiškai visos keityklos – iki Krymo prijungimo prie Rusijos jų buvo apie 1,5 tūkstančio.

Visos keityklos dirbo pagal licencijas valiutinėms operacijoms atlikti, išduotas pagal Ukrainos įstatymus, ir mokėjo mokesčius į Ukrainos biudžetą.

O pagal naujus Rusijos įstatymus valiutą galima pirkti ar parduoti tik kasoje, kuri priklauso kokiam nors komerciniam bankui. Bet ukrainiečių bankai pasitraukė iš Krymo, o didžioji dauguma Rusijos bankų atsisakė dirbti Kryme baimindamiesi, kad jiems gali smogti Europos Sąjungos ir JAV sankcijos. Ir štai Krymo pusiasalyje atgimė nelegali valiutos rinka.

Be to, dar 2014 metų gruodžio 19-ąją JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė įstatymą, draudžiantį amerikiečių bendrovėms teikti paslaugas Krymo pusiasalio teritorijoje.

Faktiškai tuoj pat, kai tik įsigaliojo šis įstatymas, Krymo pusiasalyje nutraukė darbą tarptautinės „MasterCard“ ir „Visa“ mokėjimų sistemos.

Vizas išduoda ne visi

Nuo gruodžio 28-osios iš Ukrainos ir Baltarusijos nebekursuoja traukiniai į Krymo teritoriją, Ukraina atsisakė visų keleivinių autobusų.

Net automobiliai pasienyje nenoriai praleidžiami į Krymo pusiasalį.

Galima sakyti, kad Krymas atkirstas nuo žemyno, o lėktuvų bilietai nepigūs. Su žemynine Rusijos dalimi Krymo pusiasalį jungia Kerčės kelto perkėla. Bet žiemą dėl stiprių vėjų perkėla dirba itin nestabiliai.

Europos Sąjungos šalys, palaikiusios sankcijas prieš Rusiją, atsisako išduoti vizas Krymo gyventojams, pakeitusiems ukrainietiškus pasus į rusiškus.

Tiesa, yra keletas išimčių: turizmo agentūros praneša, kad Graikija, Italija, Čekija ir Nyderlandai, kaip ir anksčiau, išduoda vizas Krymo rusams. Likusių šalių ambasados Krymo gyventojų neįsileidžia į Šengeno zoną.

Varo į Rusijos armiją

„Krymas kartu su prijungimu prie Rusijos gavo antirusiškų sankcijų rinkinį, o kartu ir papildomą paketą specialiai pusiasalio gyventojams“, – tokią išvadą pateikė Rusijos žiniasklaida.

Ir pridūrė, kad kartu su akivaizdžiais pliusais – padažnėjusiomis Rusijos pramogų verslo žvaigždžių gastrolėmis – į pusiasalį įžygiavo ir rusų kainos, kurios skiriasi nuo čia įprastų. Be to, vietiniams jaunuoliams tenka patirti dar vieną „malonumą“ – susidūrimą su Rusijos jėgos struktūromis.

Pavyzdžiui, Krymo vyrai, gavę Rusijos pilietybę, iki 2014 metų gruodžio 20-osios turėjo įsirašyti į karinę įskaitą. Nuo sausio 1-osios to nepadarę bus auklėjami baudomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Aleksandras Procenka
(48)
(4)
(44)

Komentarai (56)

Susijusios žymos: