Šuoliuojančio vandens fokusai: lašai nuo metalo atšoka lyg nežemiška substancija (Video)  (10)

Pasirodo, vandenį įmanoma ir pašokdinti. Pašokdinti taip, kad jis tampa panašus į nežemišką substanciją. Reikalas tas, kad su vandeniu šiuo atveju viskas gerai – jis čia niekuo dėtas. Fokusų autorius – naujas metalas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ročesterio universiteto mokslininkai sukūrė neįtikėtinai vandens poveikiui atsparų (hidrofobinį) metalą, nuo kurio vandens lašai atšoka kaip skaidraus gelio lašai. Įdomiausia tai, kad metalo paviršiui hidrofobiškumo suteiktos ne cheminiu, o lazeriniu poveikiu – lazerio spinduliu metalo paviršiuje išraižius tam tikras nanostruktūras. Tai reiškia, kad tokia nanolygmens graviūra nenusitrins.

Šios metalo apdirbimo technologijos perspektyvos tiesiog gniaužia kvapą: pradedant lėktuvų korpuso apdirbimu (nuo tokio korpuso atšoktų absoliučiai visi krituliai, tad jis neapledėtų), baigiant automobilių, mobiliųjų telefonų ar kitų išmaniųjų technologijų korpusais. Kitaip tariant – viskam, kas gaminama iš metalo. Planuojama šia technologija sukurti ir 100 proc. efektyvumo vandens surinkimo ir valymo sistemas besivystančioms šalims.

Metalo paviršius apdorojamas galinga ir ypač preciziška lazerine technologija – ji metalo paviršių išgraviruoja mikro ar nano struktūromis, kurios metalui suteikia ypatingų savybių.

O efektas – tiesiog stebuklingas. Metalas tampa toks atsparus vandeniui, kad vandens lašai nuo jo atšoka kaip…

Žodžiais to perteikti beveik neįmanoma – verčiau pažiūrėkite:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(108)
(0)
(108)

Komentarai (10)