Į sveikatą! Kodėl čiaudime dusyk ar triskart? (Video)  (1)

Nusičiaudėti vienu mėginimu pavyksta ne visada. Yra žmonių, kuriems nusičiaudėti vienu mėginimu nepavyksta beveik niekada: po pirmojo nusigriaudėjimo paaiškėja, kad bręsta ir antrasis, o paskui – gal ir trečias ar net dešimtas. "Į-sveikatų" iš aplinkinių galima sulaukti tiek, kad pasidarys nepatogu. Kodėl nepavyksta nusičiaudėti vienu ypu? Ką, dumplės per silpnos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaltų reikia ieškoti organizmo "pučiamųjų sekcijoje" (šiuo atveju, nosies "pučiamųjų"). Čiaudulį įprastai sužadina gleivinę sudirginančios dalelės ar kiti išoriniai dirgikliai, vienaip ar kitaip pasiekiantys mūsų "šnipą" (pvz., kai kuriuos žmones vargina čiaudulys nuo saulės spindulių).

"Tada išskiriami histaminai, kurie ir suerzina nosyje esančias nervines ląsteles, - aiškina Klivlando universitetinės ligoninės alergologė Dawn Zacharias. – Taip aktyvuojamas čiaudėjimo procesas. Nusičiaudėjimas yra galingas į aplinką nukreiptas iškvepiamo oro gūsis, kuriuo mėginama iš šnervių ar gilesnių nosies gleivinės segmentų išprašyti nekviestus svečius."

Jei nusičiaudėjus dirginimas nosyje nesiliauja, "pabūklas" užtaisomas dar kartą, o tada tenka krūptelėti nuo pakartotinos salvės ar net nuo keleto jų. Tai reiškia, kad pirmoji salvė buvo silpna ir neatliko savo darbo.

"Čiaudėdami mėginame išsivalyti nosies angas, todėl alergiški žmonės čiaudi gerokai dažniau – juk net ir nusičiaudėjus, alergenai gal ir išsiunčiami iš nosies gleivinės, bet aplinkoje jų būna tiek, kad jie netrukus vėl į ją sugrįžta, - aiškina medikė. – O jei čiaudite peršalęs, tarp nusičiaudėjimų būna gerokai ilgesnės pauzės."

O kaipgi čiaudėjimo mašinos? Na, asmenys, kurie griaudėja, tarkim, 15-os salvių serijomis? Tai gali reikšti, kad to asmens "dumplės" per silpnos arba jas įnervinanti neuronų sistema ne tokia funkcionali kaip jūsų.

"Priklausomai nuo asmens nervinių jungčių būklės, jo čiaudėjimas gali būti nepakankamas, kad iš gleivinės būtų pašalinti dirgikliai, - pasakoja D. Zacharias. – Tokiu atveju, pamėginkite nosį išsišnypšti ar kitaip išsivalyti. Kitaip tariant, alergenus iš ten išprašykite rankiniu būdu."

Bet juk apie 18-20 proc. žmonių čiaudi ne dėl dulkių ar alergenų, o dėl ryškios šviesos. Šis fenomenas sąlygotas genetikos ir vadinamas šviesos čiaudulio refleksu. Jo mechanizmai dar nėra iki galo išaiškinti. Kai kurie tyrėjai mano, jog tokį čiaudulį gali sukelti staigus vyzdžio susitraukimas – šie procesai sudirgina ir čiaudulio nervus. Tačiau tai – tik hipotezė.

Ką gi, jei priėjote išvadą, kad jūsų čiaudėjimo aparatas per silpnas, nenusiminkite ir džiaukitės, kad tas jūsų aparatas ne per stiprus :) (žr. vaizdo siužetą)


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: