Mada, kuri šokiruoja: deimantai iš žmogaus palaikų  (0)

Sparčiai kintant klimatui bei senkant gamtos ištekliams esame priversti keisti ir savo įpročius. Tai ypač stipriai veikia mados industriją, kuri ilgus metus kaltinama besaikio vartojimo skatinimu. Dalis kūrėjų jau susirūpino savo kuriamais produktais ir pamėgino į viską pažvelgti kiek kitaip. Taip pradėta iš žmonių palaikų gaminti deimantus, iš kelyje žuvusių žvėrelių siūti kailinius, iš karvių odos atliekų gaminti rankines ir pan.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deimantai iš žmonių palaikų

Kapinės okupuoja vis didesnius žemės plotus, kurie galėtų būtų naudojami kitiems tikslams. Nenorite prie to prisidėti? Tuomet švedų kompanija „Algordanza“ turi pasiūlymą, skirtą kaip tik jums – po mirties tapkite deimantu. Šis pasiūlymas tikrai neturi perkeltinės reikšmės.

„Algordanza“ priima kremuotų mirusiųjų pelenus, apdirba juos išskirdama deimantų gamybai reikalingą anglį. Tuomet ji kaitinama ir paverčiama į grafitą, o pastarasis keliauja į 1500 laipsnių krosnį. Kompanijos įkūrėjas Rinaldas Wilis teigia, kad po kelių tokio darbo savaičių žmogaus palaikai virsta į unikalų deimantą, turintį nepakartojamą, savitą atspalvį. Per metus „Algordanza“ priima maždaug 800-900 žmonių palaikų. Manoma, kad klientų būtų gerokai daugiau, tačiau kol kas juos atbaido didelė paslaugos kaina, siekianti nuo penkių iki dvidešimties tūkstančių JAV dolerių.

Žmogaus kūnas taip pat gali gaminti elektrą

Įsivaizduokite ateitį, kurioje žmogaus kūnas veikia kaip gyvoji baterija, visiškai patenkinanti savo elektros energijos poreikius. Sakote neįmanoma? Dizainerė Naomi Kizhnerė mano kitaip ir jau sukūrė kelis tai daryti padėsiančius prietaisus.

Naomi teigia, kad elektros energiją galima išgauti net iš akių mirksėjimo. Tam ji sukūrė tarp akių montuojamą aksesuarą, tvirtinamą tiesiai ant odos. Mažas, auskarą primenantis aparatėlis, fiksuoja kiekvieną žmogaus akių mirktelėjimą ir paverčia jį elektros impulsu. Taip žmogus nuolat gamina elektros energiją, neįdėdamas į tai jokių pastangų. Kitas dizainerės išradimas – tai ant rankos tvirtinamas aksesuaras, reaguojantis į žmogaus pulsą ir elektros energiją gaminantis iš nuolatinio kraujo cirkuliavimo venomis. Tiesa, aksesuaras tvirtinamas į odą įbedant mažas adatėles, tad jį dėvint jausmas turėtų priminti kateterio nešiojimą.

Kol kas tokie aksesuarai atrodo itin futuristiškai, tačiau kas žino, galbūt ateityje puošimės būtent taip.

Kailiniai iš kelyje žuvusių gyvūnų

Mėgstate natūralų kailį, tačiau nepritariate žiauriam gyvūnų žudymui? Dizainerė Pamela Paquin, gyvenanti JAV Masačiusetso valstijoje, turi pasiūlymą ir jums – kailiniai iš kelyje žuvusių gyvūnų. Tai ne tik gerokai etiškesnis, bet ir kelyje žuvusių gyvūnų utilizavimo klausimą sprendžiantis būdas. Nepaisant visų saugumo priemonių, kasmet keliuose žūsta per 365 milijonus kailinių žvėrelių, tuo tarpu kailio industrijai skirtose fermose nužudoma maždaug 50 milijonų gyvūnų, tad akivaizdu, jog keliuose rastų gyvūnų kailis galėtų visiškai patenkinti rinką, o Pamelos idėja gali būti puiki to pradžia.

Žaliavą savo gaminiams mergina gauna bendradarbiaudama su gamtos apsauga bei kelių patruliais, kurie praneša jai apie kelyje rastus gyvūnus. Toliau pasirūpinama jų kailio nudyrimu ir netgi tinkamu palaikų laidojimu. Iš gautos kailio žaliavos Pamela Paquin kuria išskirtinio dizaino kailinius aksesuarus, kurie žymimi specialiu ženklinimu, atspindinčiu, kad gyvūnas nebuvo kankinamas ar žudomas specialiai.

Rankinė iš karvės ausų

Dar viena dizainerė, kviečianti į kailio ir odos industriją pažvelgti kitaip, yra Olandijoje gyvenanti Viktorija Ledig. Ji savo produktus kuria iš gyvūnų galvų, uodegų, ausų bei apatinės kojų dalies odos, kuri paprastai laikoma atliekomis. Savo kūriniuose mergina mėgina išlaikyti natūralią odos tekstūrą bei formas, taip primindama, kad oda nėra nekaltas produktas ir kad nusprendę ją nešioti žmonės neišvengiamai kasdien liečia negyvą karvės galvą, kiša savo pinigines jai į ausį ar traukia savo makiažo reikmenis iš jos uodegos.

Drabužiai, skirti dėvėti kosmose

Kol visi svarsto kaip efektyviau panaudoti turimus išteklius, vokiečių dizaineriai bėga į priekį ir jau modeliuoja kostiumus, skirtus vilkėti kosmose. Juk neketinate ten keliauti su milžinišku ir nepatogiu skafandru, kuris prastai atrodo ir trukdo laisvai judėti?

Dizaineriai Kristofas Baderis ir Dominykas Kolbas sukūrė itin futuristinės formos 3D spausdintuvu dauginamus kostiumus, kuriuose yra tūkstančiai smulkių ertmių, pripildytų specialiomis bakterijomis ir dumbliais, besimaitinančiais saulės šviesa ar atliekomis, ir gaminančiais kritinėms išgyvenimo sąlygoms skirtus elementus. Skirtingo dizaino kostiumai yra skirti skirtingoms atmosferos sąlygoms atlaikyti. Tiesa, kol kas sukurti tik tušti kostiumų modeliai, tačiau artimiausiu metu dizaineriai žada pradėti bandymus ir pripildyti juos įvairaus tipo bakterijomis, padėsiančiomis sukurti žmogaus išgyvenimui reikalingas sąlygas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Eglė Plytnikaitė
(6)
(2)
(4)

Komentarai (0)