Harvardo mokslininkai: šių kruopų vartojimas gali išgelbėti gyvybę  (3)

Sveiko maisto apologetus turėtų nudžiuginti naujiena, kad yra kruopų. kurios gali išgelbėti gyvybę, rašo Telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai bolivinė balanda. Ne veltui actekams ir kitoms Pietų Amerikos tautoms šis augalas turėjo šventojo statusą ir buvo vadinama „kruopų motina“. Harvardo visuomeninės sveikatos mokyklos atliktame tyrime paaiškėjo, kad kasdien suvalgius dubenėlį bolivinės balandos, 17 proc. sumažėja rizika mirti nuo vėžio, širdies ligų, kvėpavimo takų ligų ir diabeto. Palankiai įvertinti ir kiti pilno grūdo produktai – nevalyti kviečiai ir avižos, kurie taip pat apsaugo nuo ligų ir palaiko sveikus organus, nes juose daug dietinės ląstelienos, mineralų ir antioksidantų. Mokslininkai ištyrė daugiau nei 367 tūkst. žmonių iš aštuonių JAV valstijų: vidutiniškai 14 metų fiksavo jų mitybą ir sveikatos rodiklius. Jie išsiaiškino, kad žmonėms, kurie kasdien suvalgo apie 34 gramus arba 1000 kcal pilno grūdo produktų, priešlaikinės mirties rizika sumažėja 17 proc. Šis rezultatas išliko nepakitęs net atsižvelgus į tokius veiksnius, kaip amžiaus, rūkymas, kūno masės indeksas ir fizinis aktyvumas. Tyrimui vadovavęs dr. Lu Qi pasakė: „Mūsų tyrimas parodo, kad vartojant pilno grūdo produktus ir kruopų ląstelieną mažėja rizika mirti nuo tokių ligų, kaip vėžys, širdies ligos, diabetas ir kvėpavimo takų ligos.“ „Mūsų išvados turėtų paskatinti tolesnius tyrimus, ypač klinikinius bandymus ir eksperimentinius tyrimus, kurie patvirtintų palankų pilno grūdo produktų ir potencialiai sveikų komponentų, tokių kaip ląsteliena ir kitos maistingos medžiagos, poveikį. Taip pat derėtų ištirti, kodėl minėtos medžiagos yra palankios sveikatai.“ Išnagrinėjus atskirus lėtinių ligų atvejus paaiškėjo, kad pilno grūdo produktai ir kruopos turi akivaizdų apsauginį poveikį. Žmonėms, kurie vartojo daug pilno grūdo produktus, rizika susirgti kvėpavimo takų ligomis sumažėdavo 11 proc., diabetu – 48 proc., onkologinėmis ligomis – 15 proc. Tyrėjų manymu, šie produktai, ko gero, turi apsauginį poveikį, pavyzdžiui, saugo nuo uždegimų.

Neapdorotuose grūduose, kuriuose išsaugotos sėlenos ir gemalai, yra 25 proc. daugiau baltymų nei valytų grūdų produktuose – baltuose miltuose, makaronuose ir baltuose ryžiuose.

Ankstesni tyrimai parodė, kad pilno grūdo produktai didina kaulų tankį, mažina spaudimą, didina sveikųjų žarnyno bakterijų kiekį ir mažina diabeto riziką.

Viena ląstelienos atmaina, randama tik avižose – beta gliukanas – mažina cholesterolį, todėl gali apsaugoti nuo širdies ligų. Bioaktyvi medžiaga avenantramidas neleidžia arterijose formuotis riebalams, todėl mažina širdies smūgio ir insulto riziką.

Pilno grūdo produktai rekomenduojami ir įvairių mitybos specialistų, nes juose daug tokių maistinių medžiagų, kaip cinkas, varis, manganas, geležis ir tiaminas. Taip pat manoma, kad valgant šiuos produktus organizme daugėja antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais.

Tyrimas paskelbtas leidinyje „BMC Medicine“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(46)
(4)
(42)

Komentarai (3)