Kinija stato „didžiąją smėlio sieną“: kaimyninės šalys sunerimusios  (3)

Pekinas Pietų Kinijos jūroje kuria „didžiąją smėlio sieną“, pareiškė aukšto rango JAV pareigūnas, kurio teigimu, kyla rimtų klausimų dėl šio projekto tikslų, vakar pranešė „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Ramiojo vandenyno laivyno vadas admirolas Harry Harrisas antradienio vakare Australijoje sakė, kad teritorinių pretenzijų Pietų Kinijos jūroje turinčios valstybės didina regioninę įtampą. „Tačiau kas kelia daugiausiai nerimo – precendento neturintis pretenzijų į žemę pareiškimas, kurį vykdo Kinija“, – sakė jis.

Jis pareiškė, kad Kinija stato „didžiąją smėlio sieną“ teritorijoje, į kurias pretenzijas reiškia ir kitos valstybės – įskaitant ir Vietnamą, Filipinus, Taivaną.

Spratlio salose kinai kuria dirbtines salas, kurios gali būti panaudotos karinėms reikmėms – iš čia net galėtų kilti lėktuvai.

„Kinija stato dirbtinę žemę versdama smėlį ant koralinių rifų, o ant viršaus liedama betoną. Kinija jau sukūrė 4 kvadratinių kilometrų dirbtinę salą“, – sakė jis. Vietoje dirba ekskavatoriai, buldozeriai.

H. Harriso teigimu, tokie Kinijos veiksmai yra provokuojantys mažesnių valstybių atžvilgiu. „Statybos kelia rimtų klausimų apie Kinijos ketinimus“, – įspėjo jis.

Filipinai dėl ginčijamų teritorijų net kreipėsi į Tarptautinį arbitražo teismą, tačiau Kinija pareiškė, kad nedalyvaus byloje.

Praėjusiais metais Vietname kilo prieš Kiniją nukreipto smurto banga, kai Pekinas pradėjo gręžimo darbus vandenyse, į kuriuos teritorines pretenzijas reiškia ir Vietnamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(49)
(4)
(45)

Komentarai (3)