Užfiksuota prieš daugiau nei 12 milijardų metų pradėjusi sklisti šviesa (Video)  (0)

Mokslininkai teleskopu „Alma“ užfiksavo įspūdingą ugnies žiedą, kuriam suteiktas Alberto Einšteino vardas. Šis kosminis darinys taip pavadintas todėl, kad iš esmės patvirtina ir iliustruoja minėto mokslininko sukurtą reliatyvumo teoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už 12 milijardų šviesmečių nuo Žemės esantis A. Einšteino žiedas, spėjama, yra dviejų tolimų susigretinusių galaktikų skleidžiamos šviesos iliuzija, sukurta vadinamosios gravitacinės sklaidos (angl. Gravitational lensing). Gravitacinė sklaida, remiantis A. Einšteino reliatyvumo teorija, reiškia tam tikrą materijos pasiskirstymą dideliu atstumu tarp šviesos šaltinio ir stebėtojo, kurio metu iš šaltinio sklindančios šviesos spinduliai erdvėje laužiami atitinkamu kampu.

Nors gravitacinės sklaidos metu laužiami šviesos spinduliai gali sudaryti įvairias formas, tačiau šis konkretus atvejis ypatingas, nes tai – visiškai susiformavęs uždaras žiedas. Šią ganėtinai specifinę tokiems reiškiniams formą lėmė dviejų galaktikų susigretinimas.

Toliau esančios galaktikos skleidžiamos šviesos spinduliai yra stipriai laužiami ir deformuojami arčiau Žemės esančios kitos galaktikos. Tačiau sklindantys šviesos spinduliai yra dar labiau sustiprinami artimesnės galaktikos (būtent tai ir teigė A. Einšteinas savo reliatyvumo teorijoje).

Šis A. Einšteino žiedas mokslininkams padėjo užfiksuoti šviesą, kuri iš tolimosios galaktikos sklido maždaug prieš 13,82 milijardo metų.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(34)
(2)
(32)

Komentarai (0)