Ar bus sukurta „visko teorija“? (Video)  (1)

Mokslininkė Katie Silver „BBC Earth“ išpublikavo straipsnį, kuriame aprašė idėją suformuluoti „visko teoriją“. Pritaikius jos principus būtų galima apibūdinti pačią Visatos idėją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, minėtosios mokslininkės straipsnyje taikliai pažymima, kad tokios teorijos sukūrimas yra tikras iššūkis, kurį labai sunku realizuoti.

Tokias mintis K. Silver išsako ne veltui, kadangi kuo daugiau mokslininkai sužino apie Visatą, tuo sudėtingesnė ji atrodo ir tuo daugiau papildomų klausimų tyrėjų galvose iškyla. Štai XX amžiaus pabaigoje kosmologai buvo priblokšti kvantinės fizikos atsiradimo. Šiandien mokslininkai vis dar bando suvokti šią iracionalią sritį, tuo pačiu susidurdami ir su vadinamosios „M teorijos“ egzistavimu.

„M teorija“ yra visuma idėjų, siekiančių paaiškinti ir sujungti į vieną teoriją visas gamtoje esančias daleles ir fundamentines jėgas, jas modeliuojant kaip mažų simetriškų stygų vibraciją.

Savo straipsnyje K. Silver taip pat nagrinėja mokslo istoriją atsekdama, kaip per istoriją keitėsi mokslinės paradigmos. Akivaizdu, kad per ilgą istoriją mokslininkų idėjos bei tyrimai padėjo atskleisti daugybę paslapčių ir įminti ilgą laiką kankinusias mįsles, tačiau su šiais pasiekimais tuo pačiu atsirado ir naujų neaiškumų.

Tad kol mes bandome nuosekliai ieškoti atsakymų apie mūsų gyvenimą, bendras suvokimas apie Visatą vis tiek išlieka labai silpnas ir ribotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(16)
(6)
(10)

Komentarai (1)