Bauginančios tendencijos Rusijoje: istorija gali pasikartoti  (2)

Rusijos prezidentas pasirengęs perrašyti istoriją, kad įtikintų Rusijos gyventojus, jog didybės manija sirgęs sovietų diktatorius tebuvo žmogus, vedamas „gerų ketinimų“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos žmonių požiūris į Josifą Staliną – buvusį Sovietų Sąjungos lyderį, kuris atsakingas už milijonų šios valstybės gyventojų žūtį – kuo toliau, tuo labiau gerėja. Tokius duomenis pateikia naujausia visuomenės nuomonės apklausa.

Garsus istorikas teigia, kad taip Rusijos vadovai siekia karo tironą pateikti kaip „kietą lyderį“, kuris atvedė sovietus į pergalę Antrajame pasauliniame kare ir vadovavo šalies industrializacijai. Naujausi duomenys rodo, kad „nuolat vykdoma Stalino reabilitacija“.

Nors ir toliau diskutuojama, kiek tiksliai gyvybių pareikalavo jo režimas, viena žmogaus teisių grupė, kuri rūpinasi Stalino eros aukomis, teigia, kad jo valdymo laikotarpiu nuo bado mirė apie dešimt milijonų žmonių, daugiau kaip penki milijonai buvo ištremti, dar šeši-septyni milijonai žmonių buvo suimti dėl politinių priežasčių.

Nikita Petrovas iš vienos garsiausių žmogaus teisių organizacijos Rusijoje „Memorial“ įsitikinęs, kad tai yra „neišmoktų istorijos pamokų požymis“.

Jis pridūrė, kad tokią situaciją lemia „nenoras pažvelgti į save ir sąžiningai prisipažinti, kad pasirinkome neteisingą kelią, kad mūsų šalis padarė daugybę nusikaltimų prieš savo pačios žmones ir prieš kaimyninių šalių žmones“.

Pasak istoriko, šie iš šalies lyderių – besiilginčių dienų, kai Sovietų Sąjunga buvo pasaulinė supervalstybė – kylantys sentimentai prasiskverbė ir į daugelį paprastų rusų. Kaip rodo visuomenės nuomonės apklausų centro „Levada“ duomenys, dabar net 45 procentai žmonių tiki, kad Stalino valdymo metais žmonių patirtas kančias pateisina didingi šalies tikslai.

2008 metų spalį tokių tebuvo 27 procentai. Neigiamai Staliną vertinančiųjų skaičius krito iki 20 procentų. 2001 metais tokių buvo 43 procentai.

Paties V. Putino nuomonė apie Stalino vaidmenį yra prieštaringa. Viena vertus, jis smerkia valstybės remiamo teroro „bjaurumą“, kita vertus, yra įsitikinęs, kad Stalino režimo negalima lyginti su nacių Vokietijos režimu.

„Stalino režimas niekada nesiekė išnaikinti ištisų etninių grupių“, – sakė Rusijos prezidentas praėjusį mėnesį vykusiame televizijos maratone, kai atsakinėjo į skambinusiųjų klausimus.

Nuo to laiko, kai 2000 metais V. Putinas atėjo į valdžią, teigiamai sovietų tirono vaidmenį istorijoje vertinančiųjų minia sparčiai augo.

Šis požiūris dramatiškai pasikeitė ne be valstybės kontroliuojamos žiniasklaidos pagalbos, o kai kurie analitikai jau prabilo apie šliaužiančią „Stalino reabilitaciją“.

Kad keičiasi rusų požiūris į sovietų diktatorių, tapo akivaizdu artėjant Rusijoje netrukus įvyksiančiam sovietų pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare minėjimui.

Transparantų su Stalino – jo vardas neatsiejamas nuo Rusijoje Didžiojo Tėvynės karo vardu žinomo konflikto istorijos – atvaizdu galima buvo išvysti Maskvoje ir Magadane, kuris anksčiau buvo tranzito taškas milžiniškame stalinistinių lagerių tinkle.

Štai teisės studentas Michailas Kosyrevas, anksčiau į Staliną žvelgęs nepalankiai, dabar prisipažįsta, kad jo požiūris pastaraisiais metais radikaliai pasikeitė.

29 metų vyras dėsto savo nuomonę: „Per pastaruosius penkerius metus dažnai žiūrėjau per televiziją dokumentinius filmus apie Staliną, apie tuos laikus, ir daug apie tai sužinojau. Dabar jam nejaučiu jokių neigiamų jausmų. Jo ketinimai buvo geri“.

Daugelis analitikų įspėja, kad jeigu rusai iš savo sistemos neišmes Stalino kulto, istorija gali pasikartoti. Laikraštis „Gazeta“ savo internetinėje versijoje rašo: „Kol istorija Rusijoje pristatoma kaip triumfų ir pergalių prieš priešus grandinė, be sąžiningo požiūrio į mūsų protėvių klaidas ir nusikaltimus, mes neturėsime jokių garantijų prieš represijų pasikartojimą“.

Tačiau teisės studentas M. Kosyrevas nenusiteikęs keisti savo nuomonės. Pasak jo, kaip ir interesų kovoje su Vakarais besikaunantis V. Putinas, Stalinas taip pat vadovavosi šalies interesais: „Matau, kas vyksta Ukrainoje, kaip Amerika per Ukrainą daro spaudimą mums, ir manau, kad anuomet situacija buvo ne lengvesnė, todėl jam nebuvo kito kelio“, – įsitikinęs jaunas rusas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(33)
(5)
(28)

Komentarai (2)