Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015–05–11)  (0)

Kvantinių kampų kirtimas, 10 variklių lėktuvas ir kūdikiams įsčiose ramybės neduodantys mobilieji telefonai


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-05-11 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015–05–11)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trumpesnis kvantinis kelias

Fizikai ir vėl buvo gera savaitė, nes tyrėjų komanda rado kaip nukirsti kvantinį kampą, kas gali paspartinti daugelį kvantinių technologijų – jie sukūrė naują daugelio kūnų sistemų kvantinių kūnų sistemų rengimo metodą, apjungiantį greitesnį adiabatiškumo pasiekimą ir optimalią kontrolę.

Nauja kvantinių lustų architektūra

Kita mokslininkų komanda pademonstravo naujų lustų architektūrą, galinčią tapti kvantinių kompiuterių pagrindu – naują įrenginį, kuriuo ant lusto galima įdiegti daugiau elektrodų.

Senos žvaigždės protingos naujienos

Naujienose iš kosmoso, senovinės žvaigždės radimas iškėlė protingos gyvybės galimybę

Andromedos halas

Tyrėjų komanda su Hubble'u atrado milžinišką halą apie Andromedos galaktiką

Toliai tolimiausi

Kita astronomų komanda aptiko tolimiausią galaktiką, už 13 milijardų metų.

NASA lėktuvas

Gan džiugi savaitė buvo ir technologijų fronte, kadangi NASA mokslininkai parodė dešimtvariklį elektrinį lėktuvą – jis maitinamas baterija, gali pakilti ir nusileisti kaip sraigtasparnis, o skristi kaip įprastas lėktuvas. Kodiniu pavadinimu „Greased Lightening," šio lėktuvo dizainas bus didesnių galimybių dronas, nei dabartiniai.

Plokščias lęšis

Kalifornijos technologijų universiteto mokslininkai paskelbė sukūrę naują ploną, plokščią lęšį, galintį fokusuoti šviesą taip pat ryškiai, kaip ir išlenkti lęšiai – tikimasi, jie galės pakeisti storus išlenktus lęšius įprastiniuose elektroniniuose prietaisuose.

Diabetas ir Alzheimerio liga

Washingtono universiteto Medicinos mokyklos komanda pranešė radusi naują diabeto ir Alzheimerio ligos ryšį. Jie išsiaiškino, kad didesnis gliukozės lygis kraujyje sukelia spartų amiloido beta – vieno iš pagrindinių apnašų Alzheimerio liga sergančių smegenyse – gausėjimą. [Plačiau apie saldų kelią į demenciją]

Vaiduokliška medžiaga

Tuo tarpu kita tyrėjų komanda atrado dvimatę medžiagą, kuri atrodo išnykstanti, tačiau iš tiesų – ne. Molibdeno telūridas atrodo, lyg paveiktas oro išnyktų, bet iš tiesų išlieka struktūriškai stabilus.

Trikdantys skambučiai

Ir pabaigai, jei jūs, ar kas nors artimas laukiasi, vertėtų paskaityti naują tyrimą, kuyriuo siekta išsiaiškinti, ar mamos mobilusis trukdo vaisiui? Pasirodo, taip ir yra – tyrėjų komanda išsiaiškino, kad mobiliųjų telefonų skambėjimas trikdydavo vaisių miego/būdravimo ciklus. Gal signalo perjungimas į vibravimo režimą padėtų.


Bob Yirka

phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (0)