Žmogus prieš kompiuterį neribotame pokeryje – kas laimėjo?  (1)

Baigėsi tarp unikalios kompiuterinės programos Claudico ir keturių pokerio profesionalų dvi savaites trukęs pokerio turnyras. Rezultatai nustebino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rungtynių metu, kurios vyko Pitsburgo mieste (JAV) esančiame viename iš kazino, geriausia kompiuterinė programa prieš žmogų atsilaikyti nesugebėjo. Profesionalai ir kompiuteris varžėsi kasdien nuo 11 val. ryto iki 22 val. vakaro. Iš viso kortos buvo išdalintos 80 tūkst. kartų. Trys žaidėjai baigė turnyrą, laimėję 529 tūkst., 213 tūkst. ir 70 tūkst. dolerių, o vienas pralaimėjo 80 tūkst. dolerių.

Vis tik bendras laimėtų pinigų suma nėra tokia didelė, atsižvelgiant į tai, kad žmonės laimėjo 732 tūkst. dolerių, kai bendras statymų dydis sudarė 170 mln. dolerių. Tokiu būdu, tikrąja baigtimi galima laikyti statistines lygiąsias (laimėjimų suma nepasiekė statistiškai svarios).

„Mūsų tikslas – ne laimėti prieš žmogų. Mes siekiame sukurti dirbtinį intelektą, kuris padės žmonės priimti sprendimus situacijose su daugybe nežinomųjų – ligų gydyme, verslo derybose, perkant automobilį ir t. t.“, – teigė Claudico vyriausiasis kūrėjas Tuomas Sandholmas.

Sistemos algoritmai remiasi nuosavais algoritmais, o ne ėjimais ir taktika iš garsių žaidimų, kuriuose dalyvaudavo žmonės. Claudico pats su savimi yra sužaidęs keletą trilijonų partijų, tam naudotas superkompiuteris BlackLight, tuo tarpu vienintele įvedama informacija yra pokerio taisyklės. Žaidimo pabaigoje failai su Claudico strategija užėmė apie 2 terabaitus – žymiai daugiau, nei kūrėjai gali išstudijuoti.

Stiprioji sistemos pusė – gebėjimas greitai ir atsitiktiniu būdu keisti įvairias strategijas, silpnoji – lėtas prisitaikymas prie individualaus žmogaus žaidimo manieros.

„Tai yra geras, tačiau ne visai puikus žaidėjas“, – teigė turnyre dalyvavęs Dougas Polkas, kalbėdamas apie programą Claudico. „Kai kurie jo statymai mane varė į kampą. Vargu, ar koks žmogus pastatytų 19 tūkstančių, kad laimėtų 700 dolerių banką. Tačiau Claudico niekada nepraranda šaltakraujiškumo – net ir milžiniškas pralaimėjimas nepadaro įtakos jo tolimesniam žaidimui.“

Pokeris yra didžiausias išbandymas dirbtiniam intelektui, kadangi tai yra žaidimas su nepilna informacija. Ir jei, pavyzdžiui, šachmatuose, kai abu žaidėjai mato priešininko figūras ant lentos, dirbtinis intelektas nugali žmogų, tai pokerio atveju programuotojai nesėkmingai kovoja nuo 2006 m.

FACEIT. LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(41)
(4)
(37)

Komentarai (1)