Sveikatos sutrikimo priežasčių ieškokite – savo lovoje  (0)

Po sunkios darbo dienos sunku galvoti apie ką nors daugiau, nei apie tai, kaip netrukus ramiai ištiesite kojas savo lovoje? Ekspertai perspėja, kad joje gali laukti rimti nemalonumai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūsų pataluose tūno milijonai mažyčių organizmų, kurie gali pridaryti rimtų sveikatos bėdų, skelbia „The Daily Mail“. Čiužiniai, pūkiniai apklotai ir pagalvės tampa tikrais žmogaus odos ląstelių sandėliais, kurių paslaugomis noriai naudojasi dulkių erkutės.

Šis mikroskopiniai gyvi organizmai padidina peršalimo riziką ir gali sukelti įvairių alergijų. Tačiau specialistai turi ir daugiau blogų žinių. Patalynėje gali apsigyventi ir kiti mikroorganizmai, galintys padovanoti rimtų ligų. Higienos ekspertė Lisa Ackerley sako, kad nemažai žmonių, patys to nežinodami, gali kankintis dėl vadinamojo „susargdinti galinčios lovos sindromo“.

„Kiekvieną savaitę žmonės netenka vidutiniškai po 10 gramų senos odos. Ji lieka pataluose. Dulkių erkutėms palankiausia šilta ir drėgna terpė, todėl lovoje esančios sąlygos tiesiog idealios. Jos sparčiai dauginasi, todėl vienoje lovoje jų gali gyventi apie 10 mln. Žmonės dažniausiai dienomis nebūna namie, tad, prieš išeidami į darbus, uždaro langus, taip namuose kaupiasi drėgmė. Jeigu rytais pasiklojate lovą, drėgmę tarsi užrakinate pataluose, dulkių erkutėms sukuriate tikrą rojų “, – perspėja ekspertė.

Po dvejų metų naudojimo net 10 proc. pagalvės svorio sudaro dulkių erkutės ir jų išmatos, šokiruojančių faktų pažeria specialistė. Nors pačios dulkių erkutės ir yra nekenksmingos, jų išmatos gali sukelti alerginę reakciją. Organizmas, kovodamas su alergiją sukeliančias veiksmais, išskiria histaminų. Atsiranda egzemos ir šienligės rizika. Specialistai suskaičiavo, kad dulkių erkutės gali būti tiesiogiai susijusios net su 80 proc. visų astmos atvejų.

„Jie gali sukelti rinitą, kosulį, akių sausumą. Sutrikdyti miegą. Nuo alergijų kenčiančių žmonių būklė gali pastebimai pablogėti. Žmonės kurį laiką mano, kad juos užpuolė paprasčiausias peršalimas – bet juk peršalimas negali tęstis visą laiką. Dulkių erkutės – rimta problema“, – konstatuoja L. Ackerley.

Anot specialistės, žmonės lovoje praleidžia nemažai laiko. Netrūksta tokių, kurie mėgsta miegoti nuogi, todėl čiužiniai tampa tikromis mikroorganizmų plantacijomis.

„Kai žmonės suserga peršalimo ligomis ar gripu, užkratas pataluose gali gyventi labai ilgai, ištverti net skalbimą. Norovirusinės infekcijos gali ir nesukelti jokių simptomų. Jeigu miegate nuogas, joms lengva nukeliauti į patalus. Maistu apsinuodiję asmenys į lovą gali atsinešti salmonelių“, – perspėja specialistė.

Norėdami būti tikri, kad lova netaps dulkių erkučių kolonija, reguliariai plaukite grindis, siurbkite kilimus. Patarimas – miegamajame nepatariama tiesti kilimų. Taip pat svarbu reguliariai vėdinti patalpas.

„Kalnuotose vietovėse žmonės dažnai vėdina patalus. Šaltas kalnų oras – mirtis dulkių erkutėms. Galbūt jie taip elgiasi ir ne dėl to, tačiau faktas lieka faktu – jie elgiasi teisingai“, – sako L. Ackerley.

Veiksmingas ginklas kovoje su dulkių erkutėmis ir alergijomis – investicija į specialias čiužinių ir pagalvių apsaugos nuo šių kenkėjų priemones. Dar vienas svarbus patarimas: patalynę derėtų skalbti ne žemesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje.

„Jeigu jūsų skalbimo mašinoje nėra galimybės skalbti 60 laipsnių temperatūroje, skalbkite šaltesniame vandenyje, tačiau naudokite specialias priemones. Jo būtinos ir tais atvejais, jeigu naudojatės skalbyklų paslaugomis. Neseniai teko bendrauti su vienos skalbimo paslaugas teikiančios bedrovės atstovais. Jie sakė, kad skalbia ne aukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje – nenori sugadinti skalbinių“, – sako L. Ackerley.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(46)
(2)
(44)

Komentarai (0)