Trumpas testas atsakys, ar gyvensite ilgiau nei 5 metus  (0)

Mokslininkai sukūrė testą, kuris vos per kelias minutes pateikia prognozę, kokia tikimybė jums išgyventi dar bent 5 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Testas skirtas asmenims nuo 40 iki 70 metų. Atsakymas moterims pateikiamas atsakius vos į 11 klausimų (vyrų atveju – 13 klausimų).

Ketvirtadienį paleistoje svetainėje pateikiami klausimai, susiję su gyvenimo būdu, šeimos sandara ir sveikata. Apie svorį, maitinimąsi ir alkoholio vartojimą klausimai nėra užduodami, o klausimyno sudarytojai pabrėžia, kad vienas svarbiausių klausimų yra šis: „Kaip vertinate savo sveikatos būklę?“

Testas sukurtas remiantis 500 tūkst. savanorių iš Didžiosios Britanijos duomenimis. Jie buvo stebimi beveik penkerius metus, įvertinant 655 sveikatos, gyvenimo būdo ir demografinius rodiklius. Tuomet tyrėjai sukūrė algoritmus, kurie įvertino rodiklių svarbą mirtingumui. Beliko atrinkti maždaug tuziną svarbiausių faktorių, turinčių didžiausią įtaką mirtingumui.

Anot testo sudarytojų, atlikus bandymus su 35 tūkst. žmonėmis, įrankio tikslumas siekė 80 proc.

Atlikus testą pateikiamas įvertinimas procentais, kokia tikimybė, kad žmogus gali mirti per artimiausią penkmetį. Taip pat nustatomas „Ubble amžius“, kuris rodo, kokį amžių pasiekusį žmogų atitinka testą atlikęs asmuo. Jei šis skaičius yra didesnis už tikrąjį amžių, derėtų rimtai susirūpinti.

Tyrimo autoriai – Andrea Ganna iš Karolinskos instituto (Švedija) ir Erikas Ingelssonas iš Upsalos universiteto (Švedija).

Anot E.Ingelssono, vien šių paprastų klausimų atsakymas leidžia tiksliau prognozuoti gresiančią mirtį nei biologiniai matavimai, tokie kaip širdies ritmas ar spaudimas. Tyrėjai tikisi, kad šis įrankis paskatins visuomenę susirūpinti savo sveikata bei gyvenimo būdu.

Testą rasite čia (anglų k.). Dėl didelės apkrovos, ketvirtadienį svetainė veikė su trikdžiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(9)
(6)

Komentarai (0)