Įdomus eksperimentas: ar vandens sukimąsi unitaze tikrai lemia Žemės sukimosi kryptis? (Video)  (3)

Kodėl ciklonai pietų ir šiaurės pusrutuliuose sukasi priešingomis kryptimis? Tokį reiškinį aiškina gana sudėtingas Koriolio (Coriolis) efektas, pasireiškiantis dėl Žemės sukimosi (pilną jo aprašymą „Wikipedijoje“ galima rasti anglų kalba, kiek siauresnį – ir lietuvių kalba). Bet ar tas pats efektas lemia ir vandens sukimąsi unitaze?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete dėl atsakymo į šį klausimą užvirė ganėtinai rimtas ginčas, kurį išspręsti iš pirmo žvilgsnio visai paprasta: iš tikrųjų vandens sukimąsi unitaze dažniausiai lemia visai ne Koriolio efektas, o tai, kaip jame įstatyti vandens nuleidimo latakai. Kitaip tariant, vandens sukimosi kryptį lemia ne pusrutulis, kuriame esate, o tai, į kurią pusę vanduo pilamas. Arba, kitokiuose santechnikos įrenginiuose, kaip vanduo pasukamas prieš atkemšant vonią arba praustuvę. Netikite? Pabandykite namie – prileiskite į vonią vandens ir atkimškite ją. Įsiminkite sukimosi kryptį, vėliau iš naujo pripilkite vandens ir ranka pamaišykite vandenį priešinga kryptimi, nei jis sukosi išbėgant pirmą kartą.

Vadinasi, Koriolio efektas buityje yra mitas? Ne visai. Vieni žinomiausių „Youtube“ vaizdo tinklaraštininkų, populiarinančių mokslą – Derekas Mulleris, turintis kanalą „Veritasium“ ir Destinas Sandlinas, kuriantis vaizdo įrašus kanalui „Smarter Every Day“ – gyvena skirtinguose planetos pusrutuliuose: Derekas yra iš Australijos, o Destinas gyvena JAV. Ir dėl tokio patogaus geografinio išsidėstymo bei interneto teikiamų patogumų šie du vyrukai nusprendė atlikti eksperimentą: išleisti visiškai nejudantį vandenį iš nedidelio baseino ir patikrinti, kaip jame sukasi vanduo abiejuose pusrutuliuose.

Norint eksperimentą peržiūrėti taip, kaip tai sumanė autoriai, teks pasistengti ir žiūrovui: Destinas ir Derekas sukūrė atskirus vaizdo įrašus, kuriuos reikia sinchronizuotai žiūrėti vienu metu, patogiausiai – sudėjus juos vieną šalia kito (Destino įrašą laikant kairėje, o Dereko – dešinėje). Tą įmanoma padaryti abu įrašus atsidarius skirtinguose naršyklės languose, juos sumažinus ir išdėsčius taip, kad matytumėte abu vaizdus. Ir pasistengti laiku paleisti vaizdo įrašus – tą padės padaryti vyrukų paruoštas sinchronizavimo laikrodis.

Destino įrašas iš šiaurinio pusrutulio:


Dereko įrašas iš pietinio pusrutulio:


 

Kitas būdas peržiūrėti šiuos įrašus kartu – apsilankyti specialiai tam paruoštoje svetainėje.

Pasirodo, pašalinus visus kitus vandens judėjimo kryptį galinčius lemti veiksnius (t. y., išankstinį vandens sukimąsi ir sūkurių atsiradimą bandant baseino kamštuką ištraukti savo ranka), Koriolio efekto poveikį vandeniui santykinai mažuose induose tikrai įmanoma pamatyti.

Nors, žinoma, kur kas įdomiau matyti, kaip žavingai šie du mokslo populiarintojai bando sudominti savo žiūrovus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(5)
(9)

Komentarai (3)