Bitininkas: neįsivaizduojat, kiek daug žmonių specialiai atvažiuoja, kad sugeltų bitės  (1)

Antanas Kliučinskas Lazdijų rajone turi kaimo turizmo sodybą, kurioje teikia labai įdomią paslaugą – kviečia turistus atvykti į bičių namelį. Visgi įdomiausia yra bitininko filosofija, kad bitės įgėlimas gali pagydyti nuo kai kurių ligų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bitės nuodai – žmogui vaistas


Atvykstantiems poilsiautojams A. Kliučinskas gali papasakoti daug įdomių dalykų apie bitininkystę. Jis tikina, kad naudingi yra ne tik visi bičių produktai. Net ir buvimas šalia jų gali gydyti. Kaip to įrodymą vyras beveik prieš penkiolika metų sumeistravo bičių namelį, į kurį kviečia užsukti atvykstančius turistus.

„Net kvapas, kurį bitės sukuria avilyje, yra naudingas žmogui. Pirmas Lietuvoje įkūriau bičių namelį. Žmonės atvažiuoja čia pailsėti, atgauti jėgas ir, aišku, gali pasėdėti stikliniame bičių avilyje-namelyje. Gali ten paskaityti knygą, pakvėpuoti tuo oru. Pernai miške suradau bičių spiečių drevėje ir jį parsivežiau, apgyvendinau šias bites savo sodyboje, kad žmonės galėtų nueiti ir pasižiūrėti, kaip bitės natūraliai gyvena – aš į jų gyvenimą nesikišau, neprižiūrėjau, nemaitinau“, - pasakojo bitininkas.
Anot jo, net jeigu atvykstančiajam turistui įgeltų bitė, to nereikėtų baimintis. Jeigu žmogus nėra alergiškas bitėms, jam nieko blogo nenutiks.

„Jeigu žmogus nealergiškas bitėms, jam jų įgėlimas tik į naudą. Bičių nuodai labai padeda sąnariams, ypač, vyresnio amžiaus žmonėms. Galima gydyti ir stuburą. Būna, kad atvažiuoja žmonės ir prašo leisti, kad jiems įgeltų. Aišku, gali visko nusipirkti, farmacija dabar išvystyta. Bet viskas yra su konservantais, kad negestų, o čia – bičių nuodai yra natūralūs. Skausmą pajunti, bet ir natūralaus vaisto gauni“, - aiškino A. Kliučinskas.

Pašnekovas sakė, kad bičių nuoduose esama organinių rūgščių, mineralų, baltymų, įvairių fermentų. Dauguma jų – labai svarbūs žmogaus organizme vykstantiems biologiniams procesams.

Anot jo, bičių nuodai yra bespalvis, skaidrus, aštraus kvapo, kartaus skonio, greit garuojantis bičių geluonies nuodų liaukos sekretas.

Liaudies medicinos žinovai nurodo, kad mažos bičių nuodų dozės veikia stimuliuojančiai, didesnės – kaip raminamieji, nuskausminamieji, traukulius slopinantys vaistai. Bitininkai aiškina, kad bičių nuodai stimuliuoja širdies veiklą, plečia kraujagysles, mažina arterinį kraujospūdį, gerina kraujo apytaką smegenyse, mažina galvos smegenų patinimą, gerina nuotaiką, atmintį, miego kokybę, mažina priklausomybę nuo alkoholio ir nikotino, gerina kraujo mikrocirkuliaciją, virškinamojo trakto motorines ir sekrecines funkcijas, stimuliuoja kepenų veiklą.

Kaip taikomas gėlimo metodas? Pasirodo, bitė paimama pincetu ir uždedama ant vietos, kur reikalingas įgėlimas. Vos bitė įgelia, ji nuimama, o geluonis paliekamas dar kuriam laikui, kad ir toliau į organizmą išskirtų nuodus.

Bitininkas sutinka, kad žmonės, kurie yra alergiški, įgėlus bitėms gali staigiai numirti, todėl su prevencinėmis priemonėmis būtina supažindinti iš anksto. Tačiau pašnekovas sako, kad jo sodyboje dėl bičių įgėlimo šalutinio poveikio dar niekam nebuvo.

Yra buvusi ir eilė prie bičių namelio


Sodybos šeimininkas pasakojo apie bičių namelius perskaitęs užsienio literatūroje – ant avilio dedamas stiklinis gaubtas, o ant jo leidžiama pagulėti žmogui. Jo teigimu, panašūs nameliai yra Anglijoje ir Rusijoje.

„Aš pagalvojau, kad taip gulėti nepatogu, todėl padariau specialų namelį – jame yra kėdės, galima atsisėsti. Iš avilio sklinda oras, kuriuo žmogus gali pakvėpuoti. Tai yra uždara erdvė. Lauke juk orą nuo avilio nuneša vėjas ir jokio kvapo nebelieka, gali nebent mažai jo įkvėpti“, - sakė A. Kliučinskas.

Anot jo, gydytojų įrodyta, kad pakvėpavimas bičių oru padeda žmonėms, sergantiems kvėpavimo takų ligomis.

„Turiu atsiliepimų, kad padeda žmonėms. Eilės prie bičių namelio tik vieną kartą buvo - visą dieną buvo grupelės. Pulko nesivesi, todėl grupėmis, šeimomis vedžiau. Šiaip žmonės domisi, bet būna, kad perskaitę paskambina ir sako: betgi mums sugels! Sakau, kad nieko baisaus. Bitės yra uždarytos, jos savo namelyje dirba, tik kvapas nuo jų sklinda“, - sakė A. Kliučinskas.

Vyrus kviečia į medžioklę, moteris - vėžiaut


Daug metų bitininkyste užsiimantis vyras pasakojo, kad kaimo turizmo ėmėsi nuo 2000 metų ir atvykstantiems poilsiautojams siūlo daug įvairių veiklų. Tiems, kurie domisi žvejyba, suteikia žvejybos korteles ir leidžia laisvai sau meškerioti šalia esančiame ežere. Kam prie širdies medžioklė – gali pasiimti kartu į medžioklę. Tiesa, laimikio negarantuoja.

„Yra šalia daugiau kaip 25 metrų gylio ežeras. Tai žuvų tikrai įspūdingų papuola. Aš pats esu medžiotojas, todėl norint galima susimokėti mokestėlį ir svečio teisėmis dalyvauti medžioklėje – pasižiūrėti. Jeigu pavyks (bus laimikių – red. past.) - malonu, jei ne – tai ne. Pabus bent gamtoje. O žmonos, jeigu jos į medžioklę nenori, gali pabraidžioti ežere, vėžių pasigaudyti“, - pasakojo bitininkas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Rūta Levickaitė
(6)
(2)
(4)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: