Gyvenimo kosmose sunkumai: 10 sudėtingiausių veiklų esant nulinei gravitacijai  (3)

Atrodytų, ar galėtų kas nors būti lengviau už fizinę veiklą nesvarumo būsenoje? Pasirodo, tai bene didžiausias nepatogumas darbuojantis ir gyvenant orbitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10. Prausimasis duše.

Jei astronautai, būdami kosmose, norėtų nusiprausti po mums įprastu dušu, vanduo tiesiog taškytųsi aplink ir sukeltų tiesiog visišką netvarką. Siekdami to išvengti, šiandien astronautai vietoj įprasto dušo turi tenkintis specialiu muilo ir šilto vandens mišiniu, kuriuo sudrėkina kempinę ir nusivalo kūną.

9. Sėdėjimas.

Esant nulinei gravitacijai ir norint tiesiog prisėsti, reikėtų papildomai prisirišti diržu ar virvėmis prie kėdės, kad nenuskristumėte. Tiesa, kai jau nuspręsite prisirišti prie kėdės, jums reikėtų būti užtikrintiems, kad kėdė taip pat pritvirtinta prie kito didesnio objekto, nes kitaip galite nuskrieti su visa kėde.

8. Stalo žaidimai.

Nemanykite, kad astronautai visuomet tiktai dirba. Be abejo, jie turi ir laisvo laiko, o jį mielai norėtų praleisti ir žaisdami stalo žaidimus. Tačiau pažaisti „Monopolį“, „UNO“, šaškėmis ar kitais stalo žaidimais tiesiog nepavyks, nes itin lengvos žaidimo detalės ims plūduriuoti po erdvę.

7. Kokainas.

Taip, taip, jis. Žinoma, astronautai juokauja, kalbėdami apie problemas dėl kokaino vartojimo. Tačiau jie apsvarstė ir tokią galimybę. Jeigu keliausite į kosmosą, kokainas tikriausiai nebus ta narkotinė medžiaga, kurią nuspręsite gabentis kartu. Nebent norite itin rimto iššūkio ir bandysite gaudyti kokaino miltelius, išsisklaidžiusius po erdvę.

6. Žinojimas, kada šlapintis.

Kai astronautas Alanas Shepherdas kosmose patyrė „avariją“, mokslininkams tapo aišku, kad, norint išvengti tokių „avarijų“, reikalinga sudaryti specialų šlapinimosi tvarkaraštį. Kadangi gravitacijos trūkumas nesukuria šlapimo spaudimo pojūčio organizme, taigi jūs tiesiog nejaučiate, kada norite apsilankyti tualete ir nusišlapinti.

5. Vaikščiojimas.


Pačios pirmos kelionės į kosmosą pasižymėjo tuo, kad astronautams netgi toks elementarus dalykas kaip ėjimas kėlė nemenkų problemų. Edwinas Buzzas buvo vienas pirmųjų astronautų, kurį „kosminiai pasivaikščiojimai“ ne taip sekino. Jam tiesiog padėjo Žemėje lankytos nardymo pamokos – būtent iš jų E. Buzzas perėmė techniką, kuri itin tiko ne tik po vandeniu, tačiau ir kosmose.

4. Maisto gaminimas.

Nulinė gravitacija gurmanams – tikra kančia. Jums tiesiog nepavyks pasigaminti šviežio šilto maisto, kuris būtų „vientisas“ – atskiri maisto ingredientai tiesiog skrajos po erdvę. Būtent dėl to astronautams, atliekantiems kosmines misijas, belieka pasitenkinti konservais ir specialiu maistu iš skardinių ar tūtelių.

3. Remontas.

Turėtų būti tikrai linksma išardyti sugedusius daiktus po vieną detalę ir bandyti vėl sudėti atgal. Visos detalės, esant nulinei gravitacijai, turėtų plaukioti aplink, o jums beliktų jas vieną po kitos gaudyti ir dėlioti tarsi galvosūkį. Beje, Žemėje itin dažnai naudojami įvairūs pagalbiniai įrankiai, pavyzdžiui, elektriniai atsuktuvai, kosmose gali turėti mažai naudos.

2. Tuštinimasis.


Negalvokite, kad kosmose problemų gali sukelti tik šlapinimosi procesas. Dėl gravitacijos trūkumo kosmose astronautai yra priversti pasinaudoti specialiais vakuuminiais įrenginiais, kurie imituoja Žemės gravitaciją tik tam, kad būtų galima išvalyti astronautų ekskrementus. Įprastas klozetas, naudojamas Žemėje, astronautams būtų tikra katastrofa. Detalių tikriausiai nereikia...

1. Lytiniai santykiai.

Dėl gravitacinių komplikacijų, kurios egzistuoja kosmose, seksualinis gyvenimas beveik neįmanomas, nebent itin sudėtingas įgyvendinti. Tam greičiausiai reikėtų specialių dviviečių kostiumų, bet NASA kol kas (tikriausiai) tokios idėjos neturi arba bent jau neplanuoja paviešinti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(78)
(3)
(75)

Komentarai (3)