Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-06-15)  (0)

Nauji lokalaus realizmo pažeidimai, vandens lašelius naudojantis kompiuteris ir nuo ligų ginantys riešutai


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-06-15 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-06-15)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lokaliojo realizmo (kad ir su kuo tai valgoma) pažeidimas

Savaitė buvo įdomi fizikams, nes bendra Kinijos ir Singapūro tyrėjų komanda pademonstravo naujus lokalaus realizmo pažeidimu – jie parodė, kad visos sumaišytos susietosios būsenos, atitinkančios tam tikrą savybę, pažeis lokalųjį realizmą.

Prikirpta Češyro katino uodega

Federalinio Minas Gerais universiteto (Brazilija) komanda parodė, kad Kvantinio Češyro katino efektas gali būti paaiškintas standartine kvantų mechanika, tad kyla klausimas apie dalelės atskyrimo nuo jos savybių galimybę. Plačiau apie Češyro katino efektą

Kvantinė kriptografija

Josephas Fitzsimonsas ir Carlosas Pérez-Delgado publikavo straipsnį apie aklą kvantinio skaičiavimo metodą, pranokstantį efektyvumo „ribą“ – apeinantį tai, kas buvo laikoma natūralia ir visuotine kvantinės kriptografijos riba.

Šalčio egzotika

MIT komanda išsiaiškino, kad beveik absoliutaus nulio temperatūroje molekulės gali imti elgtis kaip egzotiškos medžiagos būsenos – jie atšaldė natrio-kalio dujų molekules iki 500 nK, tai yra daugiau, nei milijoną kartų šalčiau, nei kosmose, ir pasirodė, kad molekulės buvo stabilesnės, gyvavo ilgiau ir buvo atsparesnės reaguojantiems susidūrimams.

Kompiuterizuoti vandens lašeliai

Stanfordo inžinierių komanda sukūrė kompiuterį, operuojantį vandens lašeliais – tai sinchroninė mašina, naudojanti unikalią judančių vandens lašelių fiziką.

Suskaičiavo

Kalifornijos universiteto komanda pademonstravo būdą suskaičiuoti žmones, naudojant WiFi – ir tie žmonės netgi nesinešioja WiFi turinčių įtaisų.

Greitesnė regeneracija

Case Western Reserve ir UT Southwestern Medical Center dirbanti komanda pranešė apie naują vaistą, sukeliantį audinių atsikūrimą – SW033291. Jis skatina greitesnį pažeistų audinių ataugimą ir gijimą.

Nanorobotai švirkšte

Tarptautinė tyrėjų komanda parodė, kad sušvirkščiama elektronika galėtų būti naudojama neurologijoje ir neurodegeneracinių ligų gydymui – jie išvystė nanometrų dydžio struktūrų, kurias galima suleisti paprastu švirkštu, kūrimo metodą.

Atsinaujinančios energijos planas

Tyrėjų komanda susibūrė, kad išvystytų planą kiekvienai valstijai, kaip iki 2050-ųjų visos JAV galėtų pereiti prie 100% švarios, atsinaujinančios energijos.

Riešutinė panacėja

Ir pabaigai, – jei žiūrėdami futbolą, mėgstate triaukšti riešutus, gera žinia jums: tyrėjų komanda išsiaiškino, kad paprasti ir žemės riešutai gali apsaugoti nuo pagrindinių mirties priežasčių. Nyderlandų Cohort Study atliktas tyrimas parodė mažesnę ne tik širdies kraujagyslių ligų, bet ir neurodegeneracinių bei kvėpavimo takų ligų, diabeto ir vėžio riziką.


Bob Yirka

phys.org

(21)
(0)
(21)

Komentarai (0)