Iš sprūdžio Kalifornijoje teka helis: Žemės drebėjimo padariniai bus kur kas skaudesni  (0)

Iš didelio geologinio sprūdžio Žemės plutoje netoli Los Andželo (JAV) teka helis, nustatė tyrėjai. Tyrimas atskleidžia, kad jei kiltų Žemės drebėjimas, jo padariniai Newporto – Inglewoodo zonoje būtų žymiai didesni nei manyta iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas remiasi ir anksčiau atlikta JAV Geologinės tarnybos studija, kurioje skelbta, jog didelio drebėjimo tikimybė dramatiškai padidėjo.

Santa Barbaros (JAV) geologas Jimas Bolesas, radęs įrodymų apie helio nuotėkį, sako, kad sprūdis – litosferos plokščių arba jų sluoksnių pasislinkimas – yra didesnis, nei mokslininkai manė.

Ištyrę dujų mėginius iš kelių dešimčių naftos telkinių, mokslininkai rado įrodymų, kad daugiau nei trečdalyje vietų rasti dideli helio kiekiai (3HE).

„Tyrimų rezultatai šioje zonoje labai netikėti, nes ji skiriasi nuo tų vietų, kur atsiranda dauguma mantijos helio anomalijų, – sakė J.Bolesas. – Atrodo, kad Newporto – Igelwoodo sprūdis yra ant 30 mln. metų plokščių susijungimo zonos, taigi stebėtina, kad jis prasiskverbia per plutą.“

3HE laikomas pirmapradžiu elementu ir vienintelis jo šaltinis Žemėje yra mantija. Kai Bolesas su komanda ištyrė 24 dujų mėginius, jis pastebėjo, kad dideli 3HE kiekiai koreliavo su anglies dioksido lygiu. Mokslininkai mano, kad anglies dioksidas čia veikia kaip 3HE dujų pernešėjas.

Tyrėjai sako, kad tikimybė, jog Kaliforniją per artimiausius 30 ar daugiau metų sukrės 8 balų pagal Richterio skalę arba didesnis Žemės drebėjimas, padidėjo nuo 4,7 iki 7 procentų.

„Mums pasisekė, kad seisminis aktyvumas Kalifornijoje per pastaruosius keletą dešimtmečių buvo palyginti žemas, – aiškino vienas tyrimo autorių Tomas Jordanas. – Bet mes žinome, kad tektoninės jėgos nuolat tampo Kalifornijos sprūdžio sistemą, todėl dideli drebėjimai yra neišvengiami.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(13)
(12)

Komentarai (0)