Mokinys aptiko klaidą Bostono Mokslo muziejuje eksponuojamoje formulėje  (2)

Penkiolikmetis Josephas Rosenfeldas – mokinys iš Virdžinijos – aptiko klaidą aukso pjūvio formulėje, demonstruojamoje „Mathematica: A World of Numbers… and Beyond“ ekspozicijoje Mokslo muziejuje Bostone. Formulėje turi būti pliuso ženklas, bet buvo užrašytas minuso, praneša Boston.com. Klaida nepastebėta 34 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokinys pastebėjo klaidą ir parašė komentarą atsiliepimų knygoje, po to viena iš ekspozicijos kūrėjų susisiekė su jo šeima. Oficialiame laiške rašoma:

Jūs teisūs, kad aukso pjūvio skaičiaus formulėje yra klaida. Artimiausiu metu trijose vietose pakeisime „-“ ženklą į „+“, jei tai bus įmanoma padaryti, nepažeidžiant originalaus eksponato.
Ekspoziciją, kurioje yra stendas, skirtas aukso pjūviu ir skaičiui, dar 1981 m. sukūrė dizainerių komanda, kuriai vadovavo Charles ir Ray Eames, žymūs architektai ir baldų dizaineriai. Joje yra daugybė įvairių geometrinių modelių ir sienos tapybos su matematinių žinių vystymosi per tūkstantmečius chronologija. Ekspozicijos tikslas buvo „suteikti galimybę visiems mėgautis stebuklingu matematiko pasauliu ir postmodernistinio dizaino grožiu“.

Aukso pjūvis
Tai harmoninga proporcija, kurioje atkarpą AB galima padalinti į dvi dalis taip, kad AB : AC = AC : BC. Kitaip tariant, aukso pjūvis – tai toks proporcinis atkarpos dalijimas į nelygias dalis, kai visos atkarpos ilgio santykis su ilgąja puse yra toks pats, kaip ir ilgosios dalies ilgio santykis su trumposios dalies ilgiu; kitaip, – trumpesniosios atkarpos ilgio santykis su ilgesniąja toks pat, kaip ilgosios su visa atkarpa. Jei pažymėsime ilgąją atkarpą a, o trumpesniąją – b, tai gausime  a:b=b:(a-b) arba a2-ab-b2=0. Padalinę abi lygties puses iš b ir pakeitę a/b į x, gauname lygtį: x2–x–1=0. Šios lygties sprendinys ir yra aukso skaičius:

Būtent šio skaičiaus formulėje Josephas ir aptiko klaidą.

Mokslas bendrai ir matematika konkrečiai, yra mėgiamiausi Josepho užsiėmimai. Ateityje jis planuoja stoti į MIT.



nplus1.ru

(30)
(0)
(30)

Komentarai (2)