Atrasta keisčiausia žvaigždžių sistema Visatoje  (1)

Astronomai narstydami po Visatos platybes atrado kol kas vieną iš pačių keisčiausių žvaigždžių sistemų, esančių maždaug už 250 šviesmečių nuo Grįžulo Ratų žvaigždyno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši sistema (oficialiai vadinama 1SWASP J093010.78+533859.5) susideda iš penkių žvaigždžių, kurios tarpusavyje yra glaudžiai susijusios gravitacine jėga. Dvi žvaigždės yra ypač arti viena kitos ir jos netgi dalijasi viena bendra atmosfera. O įspūdingiausia, kad menkas tarpas tarp šių žvaigždžių nuolatos užpildomas degančių dujų pliūpsniais. Kitos dvi žvaigždės taip pat yra itin arti viena kitos (kosminiais masteliais) ir skrieja viena aplink kitą, tačiau atstumas tarp jų yra šiek tiek didesnis – apie 2,88 milijono kilometrų, o tai yra daugiau nei du kartus didesnis atstumas už Saulės skersmenį. Penktoji žvaigždė yra šiek tiek atokiau pastarųjų dviejų žvaigždžių, tačiau ji neskrieja aplink jas. Šios žvaigždžių sistemos, susidedančios iš penkių žvaigždžių, gravitacinė sąjunga yra itin retas reiškinys, tačiau kartais aptinkamas Visatoje. Tačiau išskirtinumo šiuo atveju suteikia tai, kad pirmą kartą aptiktos žvaigždžių poros, kurios skrieja viena aplink kitą.

Mokslininkai įsitikinę, kad šios penkios žvaigždės galėjo susiformuoti iš to paties dujų disko, kuris vėliau buvo suskaldytas į atskiras dalis.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(86)
(4)
(82)

Komentarai (1)