Jaudinantis įvykis: Didysis dalelių greitintuvas atrado naują dalelę  (2)

Mokslininkai, dirbantys CERN laboratorijoje bei atliekantys eksperimentus su Didžiuoju dalelių greitintuvu, paskelbė, jog jiems pavyko atrasti visiškai naują dalelę, pavadintą pentakvarku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pradžių buvo tikima, jog ši dalelė buvo atrasta dar 1964 metais. Tuomet apie ją rašė du fizikai – Murray‘us Gellas Mannas ir George‘as Zweigas. Jie abu bandė įrodyti subatominių dalelių (kvarkai) egzistavimą. Tačiau to nesugebėjo padaryti.

Vėliau, XXI amžiaus pradžioje, taip pat buvo suformuota nemažai idėjų, tvirtinančių pentakvarkų egzistavimą. Tačiau visos to meto teorijos buvo paneigtos kitų mokslininkų atliktais eksperimentais.

Tačiau dabar mokslininkai iš CERN jau neabejoja, jog jiems galutinai pavyko užfiksuoti bei įrodyti penktakvarko dalelės egzistavimą.

Bandydami įrodyti penktavarko egzistavimą, fizikai studijavo procesą, kaip subatominė dalelė Lambda B suskyla (arba transformuojasi) į tris atskiras daleles Didžiajame hadronų greitintuve.

Analizė parodė, jog trijų naujų dalelių atsiradimui yra reikalingos tarpinės būsenos, kurias mokslininkai pavadino Pc(4450)+ ir Pc(4380)+.

Pasak mokslininkų, minėtosios tarpinės būsenos gali būti paaiškintos tik penktakvarkų egzistavimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(52)
(1)
(51)

Komentarai (2)