Atrasta Saulės sistema Nr. 2? (Video)  (2)

Banginio žvaigždyne atrasta žvaigždė HP 11915 yra Saulės masės ir Saulės amžiaus. Maža to, paaiškėjo, kad aplink ją skrieja į mūsiškį Jupiterį labai panaši planeta. O nuostabiausia tai, kad atstumas tarp tos žvaigždės ir to Jupiterio antrininko – beveik identiškas atstumui tarp mūsų Saulės ir mūsų Jupiterio, skelbia "Space.com". Visai gali būti, kad ESO 3,6 m teleskopu La Silla observatorijoje (Čilė) atrasta Saulės sistema Nr. 2.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gali būti, kad šįkart astronomams pavyko atrasti kaip tik tai, ko ieškoma jau daugybę metų. Jie skelbia atradę Saulės tipo geltonąją nykštukę, aplink kurią reikiamu atstumu skrieja Jupiterio "dvynys". Šis daug vilčių teikiantis tandemas atrastas už 182 šviesmečių nuo Žemės, Banginio žvaigždyne.

Pagal dabartines planetų formavimosi teorijas, visai realu, kad žvaigždė HP 11915 kaip ir Saulė gali turėti mažesnių uolinių planetų, kurios dydžiu ir sudėtimi gali būti panašios į Marsą, Venerą ir... Žemę.

"Po du dešimtmečius trukusių egzoplanetų paieškų pagaliau išmokstame atrasti į mūsų Saulės sistemą panašias planetines sistemas, kuriose dujinės planetos-milžinės nuo gimtosios žvaigždės nutolusios labai toli – kaip Saulės sistemoje, - sakė viena HP 11915 atradėjų, Čikagos universiteto (JAV) planetologė Megan Bedell. – Šis mūsų atradimas – jaudinantis ženklas, kad kosmose gali būti ir daugiau į mūsiškę panašių planetinių sistemų, laukiančių, kada jos bus atrastos."

M. Bedell su kolegomis atokiai nuo žvaigždės esančią dujinę planetą aptiko HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) instrumentu, prijungtu prie 3,6 m skersmens Europos pietinės observatorijos ESO teleskopo La Silla observatorijoje (Atakamos dykuma, Čilė). HARPS dujinę planetą aptiko pagal ypač menkus HP 11915 žvaigždės svyravimus.

HARPS metodas nėra idealus, todėl M. Bedell su bendradarbiais mėgins patikslinti savo stebėjimų rezultatus.

"Žemės Nr. 2 ir apskritai Saulės sistemos Nr 2. paieškos – vienas labiausiai jaudinančių dalykų astronomijoje", - sako tyrime taipogi dalyvavęs San Paulo universiteto (Brazilija) astronomas Jorge Menendezas. – Nepaprastai džiaugiamės galėdami prisidėti prie tokių planetinių sistemos paieškos."

Vaizdo siužetas


(47)
(4)
(43)

Komentarai (2)