To dar nebuvo: Lietuvos upėje – neaiškių putų šou (Video)  (0)

Lietuvoje nieko panašaus dar nebuvo. Šešupės upė suputojo taip, kad į orą kilo didžiuliai purslai. Tai nufilmavę žmonės kreipėsi į aplinkosaugininkus ir jie pradėjo tyrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusį penktadienį bendruoju pagalbos telefonu pranešta, kad ties Antanavo gyvenviete Kazlų Rūdos savivaldybėje putoja Šešupės vanduo. Į įvykio vietą nedelsiant nuvykę Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai paėmė vandens mėginius. Apie ekologinę nelaimę pranešę vietiniai gyventojai sakė, kad putoti upė pradėjo ketvirtadienį. Jie tikino, kad vanduo putoja dar ir dabar. Žmonės mano, kad tai nėra kažkieno pokštas, kai į vandenį tyčia buvo prileista putų. Vietiniai įsitikinę, kad dėl to kalta kuri nors įmonė, išleidžianti į upę gamybos atliekas. Žmonės teigė, kad nelaimės pasekmės jau jaučiamos - masiškai gaišta žuvys. Pakrantėse jie randa šapalų, raudžių, ešerių ir pan. „Situacija labai rimta. Jau kelinta diena, kai putoja upė. Mes bandėme kreiptis į pareigūnus, bet kol kas jokio atsakymo negavome. Niekas nežino, kas vyksta. Bet juokauti negalima, nes pasekmės bus baisios", - sakė netoliese gyvenantis vyras.

„Tai tikrai ne putų šou Antanavo gyventojams... Ši ekologinė katastrofa jau kelinta diena kelia daug klausimų, bet visi tyli! Tikrausia kažkas laukia, kol putos išsisklaidys su visais įrodymais ir vėl viskas bus ramu. Kur aplinkosauginkai, juk žuvų lavonai rodo, kad padaryta didelė žala gamtai?! Atrodo, sąmoningai delsiama... Kazlų Rūdos aplinkosaugininkams prisiskambinti neįmanoma, Marijampolės kolegos taip pat nieko negali pakomentuoti, Aplinkos ministerija iš viso pirmą kartą girdi. O kas jeigu „Achemoje“ ar Ignalinos AE kas nors taip... Gal taip pat po savaitės sužinotume“, – piktinasi Antanavos gyventojas Kęstutis.

Tyrimas pradėtas

Marijampolės regiono Aplinkos apsaugos departamento Kazlų Rūdos agentūros vedėjas Algimantas Paplauskas sakė, kad šiuo metu nei apie nelaimės priežastis, nei pasekmes jis pasakyti dar nieko negali.

Vis dėlto, jis paatviravo, kad vandens mėginiai tyrimams imti keliskart ir skirtingose vietose. Jų rezultatų laukiama savaitės viduryje. Dėl kritusių žuvų tyrimų aplinkosaugininkai kreipėsi į Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus. Pagal paimtus žuvų mėginius jie nustatys žuvų kritimo priežastį. Aplinkai padaryta žala dar skaičiuojama.

„Kol kas glausta informacija ir vyksta tyrimas, todėl kažką komentuoti dar ganėtinai sunku, nes dirba laboratorija, dirbame mes, nustatinėjame išleistuvus, iš kur ir kokia tarša galėjo pakliūti, apie jos pobūdį ir dar kažką“, – kalbėjo vedėjas.

Gyventojai kai ką įtaria

Marijampolės regiono Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Rimas Alekna BNS patvirtino, kad apie incidentą gyventojai pranešė dar penktadienio pavakarę - tarša pastebėta maždaug 10 kilometrų Šešupės atkarpoje tarp Antanavo kaimo ir Pilviškių miestelio.

Anot jo, gyventojai įtaria, jog upę užteršti galėjo buvusios spirito gamyklos teritorijoje veikianti įmonė, gaminanti skalbimo miltelius. Tačiau kol kas aplinkosaugininkai to patvirtinti negali.

„Mėginiai paimti, duomenys yra analizuojami. Žmonės kai ką įtaria, bet kategoriškai teigti, kad būtent iš to šaltinio pateko tarša, negalime. Duotas pavedimas - atliktas neplaninis patikrinimas, atlikti tyrimai, bet šiuo metu dar nėra nustatyta, kad būtent to šaltinio“, - sakė jis.

Pasak R. Aleknos, specialistai prie upės dirbo ir savaitgalį, užterštoje Šešupės atkarpoje dar ir pirmadienį pastebėta nudvėsusių žuvų, tačiau jų „nebuvo daug“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai (0)