Raketos Falcon 9 sprogimas aiškinamas vieno iš šimtų statramsčių lūžimu  (6)

Privačios amerikiečių kompanijos SpaceX raketa Falcon 9, birželio 28 dieną išskridusi į Tarptautinę kosmoso stotį, sprogo ore dėl vienos iš keleto šimtų atramų, laikiusių bakus aparate, lūžio, pateikia kompanijos vadovo Elono Musko duomenis Verge.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirminio tyrimo duomenimis, statramsčiai, nelūžę per ankstesnius sėkmingus startus, turėjo išlaikyti 4500 kg jėgą, tačiau viena probleminė detalė sulūžo, paveikus 900 kg. Statramstis yra 60 cm ilgio ir 30 mm storio plieninis strypas. Lūžimo priežasčių SpaceX kol kas nežino, tačiau kol kas įtaria vieno rangovo nekokybiškos medžiagos naudojimą.

Dabar raketose bus naudojami dar patikimesnių charakteristikų statramsčiai, kurie bus papildomai bandomi.

Kai statramstis skrydžio metu sulūžo, bakai su heliu prakiuro į talpą su skystu deguonimi, dėl to neleistinai pakilo slėgis ir įvyko sprogimas. Muskas pabrėžė, kad nuo sprogimo krovininė kapsulė Dragon su kroviniu į TKS nenukentėjo ir teoriškai galėjo savarankiškai nusileisti, tačiau panašūs veiksmai joje nebuvo užprogramuoti. Jis pažadėjo pridėti tokią funkciją būsimose aparato versijose.

Prieš mėnesį raketa Falcon 9 sprogo ore, maždaug po dviejų minučių nuo starto. Tai buvo septintas iš suplanuotų 12 skrydžių, numatytų pagal kontraktą su NASA ir dabar kompanijai SpaceX teks įrodinėti savo gaminių saugumą po idealių ankstesnių paleidimų. Bandomasis pilotuojamos raketos Falcon Heavy skrydis bus atidėtas.

(20)
(0)
(20)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: