Atradimai Vilniaus vaikų smėlio dėžėse nustebino net specialistus  (0)

Gyvenate mieste, bet neišvykote prie jūros ar ežerų, o ir seneliai gyvena ne kaime. Vaikai žaidžia kieme. Tikriausiai nemažą laiko dalį praleidžia smėlio dėžėse. O ar kada nors pagalvojote, kas tame smėlyje gyvena?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos ryto žurnalistai kartu su specialistais tuo pasidomėjo. Tai, ką ten radome, jums nepatiks. Bet jūs tiesiog privalote tai žinoti.

Tirti smėlio dėžių sostinės daugiabučių kiemuose leidomės kartu su Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos parazitologijos specialiste Daiva Veitiene. Paimta smėlio mėginių iš skirtingų Vilniaus mikrorajonų.

Tyrimai – keliuose sostinės rajonuose

Visko aprėpti nebuvo galimybės – apsiribojome tirštai gyvenamais rajonais. Šnipiškių, Šeškinės, Baltupių, Jeruzalės ir Ozo parko daugiabučių namų kiemais. Pasirinkti tyrimo objektai – neatsitiktiniai. Baltupių mikrorajone rasta smėlio dėžė nutriušusi ir visiškai neprižiūrėta su paliktomis gyvūno išmatomis, įkurdinta po senu medžiu prie suoliuko, ant kurio dažnai valkatauja benamiai.

Kitos dėžės – naujuose gyvenamųjų namų kvartaluose – Ozo parke, J.Balčikonio bei Rugių gatvėse. Iš pažiūros įtarimą sukėlė ir Šeškinėje, Gelvonų gatvėje, prie mažos parduotuvėlės esanti smėlio dėžė. Nors vaikų žaidimų aikštelė iš dalies aptverta, tačiau visiškai neapsaugota nuo greta lakstančių keturkojų.

Kalvarijų gatvėje esanti smėlio dėžė pasirinkta dėl kiemo uždarumo ir žmonių sąmoningumo – visai šalia įkurta atskira vieta keturkojams augintiniams vedžioti, todėl, logiškai svarstant, joje neturėtų būti gyvūnų parazitų.

Toksokarozė – pasiekiama ranka

Vienintelėje smėlio dėžėje, esančioje Gelvonų g. 31 Šeškinės mikrorajone, visiškai nerasta kirminų kiaušinėlių ir lervų.

Smėlio dėžėse Baltupių g. 49 ir Kalvarijų g. 160 rangosi daugybė nematodų – apvaliųjų kirmėlių, matomų tik pro mikroskopą. Iš pažiūros tvarkingoje, uždaroje ir prižiūrėtoje smėlio dėžėje Rugių g. 9 rasta Toxocara spp. ova.

Kitaip tariant – tai mėsėdžių žvėrių (šunų, kačių ir kt.) apvaliųjų žarnyno kirmėlių nematodų toksokarų kiaušinėliai. Suaugę helmintai (kirminai) gyvena gyvūnų žarnynuose, pas kales – organizmo audiniuose. Toksokaromis paprastai užsikrečia valkataujantys šunys – nuo 2 iki 90 proc. maži šuniukai ir apie 20 proc. suaugę šunys.

Į gyvūno organizmą patekę parazitai ima virsti didele kirmėle. Lervutė patenka pas netipinį šeimininką – žmogų – ir ten migruoja per kepenis, plaučius, smegenis ir kitus organus. Toksokaroze paprastai serga jaunesni nei 20 metų žmonės, o dažniausiai vaikai iki 7 metų.

Baltupių g. 49 namo kieme esančioje smėlio dėžėje gyvenimu džiaugiasi apvalių kirmėlių kolonija. Be to, tvoskia šlapimu. Galima tik spėlioti: ar tik daugybė gyvūnų nusilengvina būtent šioje smėlio dėžėje, ar tuo pačiu reikalu ją naudoja ir dvikojai?

Sukame prie Kalvarijų g. 160 namo bei J.Balčikonio g. 3 esančių smėlio dėžių. Ta pati situacija – neidentifikuoti nematodų kiaušinėliai. Pasak parazitologijos specialistės D.Veitienės, paprastai tai gali būti dirvožemio nematodų kiaušinėliai arba pelių, žiurkių apvaliosios kirmėlės, arba paukščių parazitai.

Neatitinka higienos reikalavimų

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Natalija Abramova priminė teorines tiesas. Pagal higienos reikalavimus daugiabučių namų kiemuose, ikimokyklinio ugdymo įstaigų teritorijose įrengtose smėlio dėžėse esantis smėlis turi būti švarus, be šiukšlių, be priemaišų, neužterštas parazitais ar cheminėmis medžiagomis.

„Reikėtų pasirūpinti, kad smėlio dėžė būtų dengiama ar kaip kitaip apsaugota nuo taršos. Už vaikų žaidimo aikštelių įrengimą daugiabučių rajonų kiemuose ir jų priežiūrą atsakingos savivaldybės ir seniūnijos ar daugiabučių namų savininkų bendrijos“, – sakė ji.

Tačiau teorija ir gyvenimas skiriasi. Ir tie skirtumai gali sukelti liūdnų padarinių vaikams, kuriems leidžiama žaisti smėlio dėžėse.

Atlikus tyrimus ir sužinojus galutinius rezultatus, paaiškėjo, kad beveik visos vaikams skirtos dėžės neatitinka higienos reikalavimų ir normų. Jose gausu keturkojų gyvūnų išmatų ir šlapimo.

Taip pat tai puiki vieta plisti gyvūnų platinamoms ligoms. Pakanka vaikui nenusiplovus rankų po žaidimų smėlio dėžėje prisiliesti prie maisto, palaižyti smėlėtą žaislą, suvalgyti smėlyje gulėjusį sausainį ar kitą užkandį, kad į jo skrandį patektų gyvūnų kiaušinėlių, kurie organizme tampa lervomis ir sukelia toksokarozę.

Ką turėtų žinoti visi tėvai

  • Eidami į lauką turėkite su savimi drėgnų servetėlių.
  • Grįžę į namus būtinai atidžiai nuplaukite vaikui rankas su muilu.
  • Po kiekvieno žaidimo smėlyje gerai išplaukite vaiko žaislus.
  • Neleiskite valgyti lauke žaidimų metu.
  • Neleiskite vaikui glostyti benamių šunų ar kačių.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gerda Morozovienė
(13)
(1)
(12)

Komentarai (0)