Sparnų augintojų fiasko arba kas nutinka, kai energiniai gėrimai maukiami kasdien ir litrais?  (16)

26 m. Lena Lupari iš Šiaurės Airijos kasdien išgerdavo tiek energinio gėrimo, kad tai sudarydavo papildomus 3000 kalorijų. Jos svoris išaugo iki beveik 180 kg, net jos smegenys ištino. Bedarbė trijų vaikų motina gyveno iš išmokų, bet „Red Bull“ gėrimams kasmet išleisdavo 6 tūkstančius svarų (daugiau nei 8520 EUR). Gal moteris labai norėjo užsiauginti tuos sparnus, kuriuos suteikia gėrimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

L. Lupari birželio mėnesį nualpo, jai buvo diagnozuota idiopatinė intrakranijinė hipertenzija. Medikų teigimu, šią būklę sukėlė nutukimas.

Moteris nesuvokė, kad toks didelis energinių gėrimų kiekis (po 7 litrus per dieną) jai kenkia, kol birželio mėnesį nenualpo. Lena gyveno iš išmokų, kurios kas mėnesį sudarydavo 2250 svarų (apytikriai 3200 EUR), o energiniams gėrimams kasmet išleisdavo 6 tūkstančius svarų (daugiau nei 8520 EUR). Ji prisipažino, kad buvo nuo jų priklausoma.

„Kasdien išgerdavau po 28 skardines „Red Bull“, o valgydavau tik vakarais, ir dažniausiai tai būdavo koks nors greitas maistas. Turiu tris mažus vaikus, vienas jų su ypatingais poreikiais, tad neturėdavau laiko kažką gaminti. Jau kokius penkerius metus mane kankino migrena ir galvos skausmai, bet aš tiesiog juos ignoravau ir gėriau nuskausminamuosius. O tada dingo regėjimas, aš nebesugebėjau pakelti galvos nuo pagalvės, ir šešioms dienoms patekau į ligoninę“, – pasakoja moteris.

Gydytojų teigimu, siekiant sukontroliuoti simptomus, moteriai reikia numesti bent 45 kg. Nuo birželio 18 dienos, kai atsidūrė ligoninėje, ji visiškai nebevartoja „Red Bull“, ir jau neteko beveik 13 kg. Ji nori atsikratyti dar 30 kg (arba 30 proc. savo kūno svorio), kad nereikėtų jokios medicininės intervencijos.

„Nenoriu skrandžio šuntavimo ar operacijos, bet manau, kad šalies Nacionalinė sveikatos tarnyba turėtų užtikrinti pagalbą ir motyvaciją metant svorį – pavyzdžiui, organizuoti griežto režimo stovyklas, – sako moteris. – Jei atsikratysiu nereikalingų kilogramų, tai nereiškia, kad jie niekada nesugrįš, bet bent jau man nereikės operacijos “

Intrakranijinė hipertenzija reiškia nenormaliai didelį vidinį kaukolės spaudimą, ši būklė gali būti ūmi arba išsivystyti per tam tikrą laiką, ir yra gana reta. Nėra objektyvių priežasčių, kodėl ji išsivystė, ir dažniausiai ji diagnozuojama nutukusioms jaunoms moterims, be to, šis negalavimas neretai siejamas su tam tikrais medikamentais, įskaitant kontraceptinius vaistus. Dažniausiai pasitaikantys šio negalavimo simptomai – pulsuojantis galvos skausmas ir dėl ištinusių regos nervų pakitęs regėjimas.

250 ml „Red Bull“ yra 80 mg kofeino, kuris pagreitina širdies plakimą, tad pacientams, kurie skundžiasi aukštu kraujospūdžiu ar serga širdies ir kraujagyslių ligomis, patariama vengti šio gėrimo. Jame taip pat yra taurino – statybinės baltymo medžiagos, kurios yra mėsoje ir pieno produktuose, ir kuris mažomis dozėmis yra naudingas organizmui.

„Red Bull“ išradęs austras Dieterichas Mateschitzas (55 m.) dabar yra milijardierius. Šį gėrimą sukurti jį įkvėpė Bankoke ragautas sveikatos tonikas. 1987 m. D. Mateschitzas sukūrė savo gėrimo versiją, teigdamas, kad jis atgaivina kūną ir protą, didina ištvermę, pagerina reakciją ir koncentraciją bei padeda pašalinti toksinus iš organizmo. Reklamoje teigiama, kad „Red Bull“ suteikia sparnus, bet ar nuo šio gėrimo galima apakti? Vienoje energinio gėrimo skardinėje yra 80 mg kofeino – beveik tiek pat, kiek puodelyje kavos. Tyrimai parodė, kad kasdien išgeriant daugiau nei tris puodelius kavos, gali pablogėti regėjimas ir net grėsti apakimas.

Žurnale „Investigative Ophthalmology & Visual Science“ paskelbtame tyrime teigiama, kad net saikingai geriant kavą, didėja glaukomos rizika. Tyrėjai mano, kad kavoje esančios medžiagos gali padidinti vidinį akių spaudimą ir sukelti glaukomą. Kiti kofeino turintys produktai, tokie kaip arbata, kola ar šokoladas, tyrime paminėti nebuvo.

Tačiau mokslininkai anksčiau įspėjo, kad su „Red Bull“ tiesiogiai siejama širdies smūgio ar insulto rizika. Tyrimo, kuriame dalyvavo universiteto studentai, metu paaiškėjo, kad išgėrus vieną 250 ml skardinę be cukraus, dalyvių kraujas sutirštėdavo, tad išaugdavo ir gyvybei pavojingų kraujo krešulių rizika.

Oficialioje „Red Bull“ svetainėje rašoma, kad siekiant išvengti nepageidaujamo kofeino poveikio, per dieną nereikėtų neviršyti 400 mg kofeino dozės – atitinkamai, išgerti ne daugiau kaip penkias 250 ml talpos skardines.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(30)
(8)
(22)

Komentarai (16)