Rusija taikosi į dar vieną gardų kąsnelį (Video)  (3)

Rusija vėl reiškia pretenzijas į Arktį – pateikė Jungtinėms Tautoms paraišką dėl daugiau kaip milijono kvadratinių kilometrų Arkties šelfo. Ši šalis prieš 14 metų jau buvo pateikusi panašią paraišką, tačiau ji buvo atmesta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos taikinyje daugiau kaip 1 mln. kvadratinių kilometrų Arkties šelfo. Teritorija dydžiu prilygsta net Pietų Afrikos Respublikai. Maskva paraišką JT dėl šelfo teikė 2001 m., bet tuomet komisija ją atmetė nurodydama, kad nepakanka mokslinių duomenų, kurie pagrįstų teritorines pretenzijas.

Pagal tarptautinę teisę šalis turi išimtines ekonomines teises į šelfą zonoje, kuri driekiasi 200 jūrmylių nuo kranto bazinių linijų, ši yra net už 350.

Rusija teigia surinkusi naujų duomenų, neva Lomonosovo ir Mendelejevo kalnagūbriai, į kuriuos pretenduoja Danija ir Kanada, yra jos šelfo tęsinys, kuris priklauso Rytų Sibirui, tad pretenzijos į didesnes sritis pagrįstos. Žalieji reikalauja Arktį priskirti draustiniams.

Dėl Arkties vandenyno dugne glūdinčių išteklių kertasi Norvegijos, Danijos, Kanados ir JAV interesai: manoma, kad dujų ir naftos ten yra net ketvirtadalis viso pasaulio atsargų.

Rusija į Arkties vandenyno dugną teises kėlė ir 2007-aisiais, iš povandeninio laivo tąkart simboliškai nuleido vėliavą. Rusijos ambicijos vandenyne auga: prieš savaitę Kremlius paskelbė, kad pagal atnaujintą karinę doktriną čia stiprins savo karines jūrų pajėgas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (3)