Karščiai šią savaitę dar nustebins  (0)

Jei manote, kad praėjusią savaitę buvo labai karšta, palaukite šios: prognozės negailestingos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Panašu, kad šią savaitę tas karštis galutinai neišeis. Pradžioje jį sušvelnins padidėjęs debesuotumas ir trumpi lietūs. Jie nebeleis taip įšilti orui. Kadangi nėra didelio šalčio iš šiaurės, tai iš pietų vėliau vėl patrauks šiltesnis oras ir temperatūra kils aukštyn“, – aiškino sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

Atkeliaus lietus ir perkūnija


Pirmadienį trumpi lietūs lankysis daugelyje rajonų ir šiluma trauksis. Vietomis griaudės perkūnija, o jos metu staigesni vėjo sustiprėjimai vėl gali siekti 15-20 m/s. Naktį oras atvės iki 13-18, pietiniuose rajonuose iki 19-21 laipsnio šilumos.

Dieną iš šiaurės vakarų atslinkęs šiek tiek vėsesnis oras, buvusį karštį sušvelnins iki 26-31 laipsnio.
„Daugelyje rajonų turėtų vyrauti žemesnė nei 30 laipsnių temperatūra“, – sakė M.Kirkliauskaitė.

Antradienį temperatūra pradės kilti


Antradienį ir trečiadienį Lietuvos link lėtai judės naujas anticiklonas, o pagrindinė lietaus zona pasitrauks. Taigi trumpi, nedideli likutiniai palynojimai pasitaikys tik vietomis.

„Vėjas rims, perkūnijos tikimybė sumažės. Pavojingų vėjo gūsių nebeturėtų būti ir temperatūra vėl pradeda kilti aukštyn“, – teigė sinoptikė.

Temperatūra naktimis svyruos tarp 13-18 laipsnių šilumos. Antradienio dieną termometrai rodys 27-32, trečiadienį – 28-33 laipsnių karščio.

Antroje savaitės pusėje sugrįš kaitra


Ketvirtadienį ir penktadienį Baltijos regionas pateks į anticiklono poveikio sferą. Mūsų šalyje bus mažai debesuota ir sausa. Dvelks silpnas vėjas. Naktimis vyraus 14-19 laipsnių šiluma, dienomis kaitins – 29-34 laipsnių karštis.

Kitą savaitgalį orai greičiausiai nesikeis, išliks sausi ir labai karšti. Temperatūros pokytis numatomas visiškai nedidelis – apie 30-33 laipsnius.

Intensyviai keičiasi frontai ir anticiklonai


Pasak sinoptikės, frontas – tai debesų juosta prikaupusi nemažai drėgmės ir skirianti dvi skirtingos temperatūros oro mases.

„Pas mus dabar didžiulis karštis, o už fronto oras yra bent 5-7 laipsniais žemesnė temperatūra. Keliaujant atmosferos frontui – jis žemina temperatūrą, didina debesuotumą.

Frontui keliaujant, kuo didesnis skirtumas tarp temperatūrų prieš frontą ir už fronto – tuo aktyvesnis gali būti tas frontas. Tuomet kyla ir stipresni vėjo gūsiai, intensyvesnės būna perkūnijos ir daugiau lietaus“, – paaiškino sinoptikė.

Anticiklonai susidaro sausoje oro masėje. Palei jo rytinį pakraštį keliauja šaltesnis oras, palei vakarinį pakraštį kyla šiltesnis oras. Anticiklone oro masė sukasi palei laikrodžio rodyklę.

Užėjus anticiklonui įsivyrauja giedras ir sausas oras: vasarą – karštas, žiemą – šaltas. Apsiniaukę orai būna retai. Vėjas dažniausiai nesmarkus, nes atmosferos slėgis atskirose anticiklono srityse mažai skiriasi.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (0)