Visa tiesa apie senėjimą: kaip ir kodėl mūsų kūnai keičiasi  (0)

Jei pastebėjote, kad sendami sumažėjote, žinokite, kad akys jūsų neapgauna. Kūnas bėgant laikui pasikeičia. Šiame straipsnyje – 5 priežastys, kodėl pradedate atrodyti kitaip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Nutukimas arba persivalgymas

„Kūno formos pasikeitimą nulemia daugybė faktorių, iš kurių pirmasis – persivalgymas, – sakė Donnica Moore, „Sapphire Women's Health Group“ prezidentė. – Daugiau nei trečdalis suaugusių amerikiečių turi antsvorio, o trečdalis yra nutukę.“ Sulaukus 40-ies persivalgymo problema pasidaro sunkesnė, rašo huffingtonpost.com.

„Imate dažniau keliauti ir pietauti verslo tikslais, padaugėja streso ir su juo susijusio valgymo, lankotės daugiau šventinių vakarienių su kitais žmonėmis, išgeriate daugiau alkoholio,“- sakė Pamela Peeke, knygos „Fight Fat After Forty“ autorė.

Siūloma į racioną įtraukti daugiau vaisių ir daržovių bei nebevalgyti saldžių, riebių užkandžių. Taip pat galima sumažinti išgeriamo alkoholio kiekį. Žmonės mano, kad gerdami dietinius gaiviuosius gėrimus nepriaugs svorio, tačiau juose daug dirbtinių saldiklių, kurie padidina alkį.

2. Hormonai

Kai vyrai ir moterys sensta, jų organizmuose sumažėja lytinių hormonų. Dėl to pasikeičia kūnas: „Papildomi vyro riebalai kaupiasi ant pilvo, nes vyrai gimsta su daugiau riebalinių ląstelių toje kūno dalyje, – aiškino P.Peeke. – Moterys turi daugiau riebalų ląstelių ant klubų, šlaunų ir užpakalio, todėl jos, dar nebūdamos 40-ies, paprastai sustambėja tose vietose.“

Tačiau moters organizme atėjus menopauzei sumažėja estrogeno, progesterono ir testosterono. Tai reiškia, kad moters riebalai ima kauptis pilvo srityje. Kai vyro organizme sumažėja testosterono, riebalai taip pat lengviau kaupiasi ant pilvo.

Ši problema abiejų lyčių atstovams yra ne tik kosmetinė: „Tai gali itin padidinti diabeto, širdies ligų ir net trumpesnės gyvenimo trukmės riziką,- sakė D.Moore. – 89 cm pilvo apimties moterims rizika mirti nuo širdies ligų ir vėžio yra du kartus didesnė, nei toms, kurių pilvo apimtis mažesnė už 71 cm.“

3. Per mažai mankštos

„Tiesa ta, kad sendami imame mažiau judėti, todėl suvalgome daugiau, bet energijos išnaudojame mažiau,“- teigė D.Moore.

Priežastys gali būti įvairios – nuo neįgalumo ar ligos iki išėjimo į pensiją ir sumažėjusio judrumo. Problema ta, kad dėl sėdimo gyvenimo būdo sumažėja raumenų masė, o ji yra atsakinga už efektyvų kalorijų deginimą.

„Raumenų masė itin sumažėja, jei nesimankštinate, – aiškino P.Peeke. – Tai – viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl vyresnio amžiaus vyrai ir moterys ne taip efektyviai suvirškina maistą.“

Ji siūlo kelis kartus per savaitę užsiimti aerobiniais pratimais, pavyzdžiui vaikščiojimu, ir tokia raumenų mankšta kaip svarmenų kilnojimu. Aerobine mankšta rekomenduojama užsiimti apie 30 minučių per dieną, o svarmenų kilnojimu – du kartus per savaitę. Jei stengiatės sudeginti riebalus, tai reiktų daryti daugiau.

„Pradėkite iš lėto, mankštinkitės nuo 5 iki 10 minučių per dieną, o tada po truputį ilginkite šį laiko tarpą,“ - patarė D.Moore. Prieš planuodami mankštintis pasikonsultuokite su gydytoju, kad išsiaiškintumėte, kurie pratimai jums tinkami.

4. Žemės trauka

Kai senstame, kai kurios kūno dalys pasidaro nukarusios. Tai paprastai atsitinka krūtims ir pilvui, jei turite antsvorio. Geriausias būdas atsikratyti kabančio pilvo – stebėti savo svorį ir mankštintis.

5. Ūgio sumažėjimas

Ar kada pastebėjote, kad senesni žmonės atrodo trumpesni? Tai – ne optinė iliuzija. Dėl osteoporozės gali suapvalėti pečiai bei susiformuoti kupra, todėl svarbu gauti pakankamai kalcio.

Žemėjama ir dėl natūralių priežasčių: „Moterys per 5-erus metus po menopauzės pasidaro matomai žemesnės, – teigė D.Moore. – Moteris gali prarasti nuo 2 iki 8 centimetrų, o vyras – nuo 2 iki 5. Žemėjimas pagreitėja sulaukus 70-ies.“

Dar viena priežastis, kodėl senesnis žmogus gali atrodyti žemesnis – suprastėjusi laikysena. Tiesiai stovėti gali padėti pratimai arba joga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Dorotėja Noreikaitė
(23)
(9)
(14)

Komentarai (0)