Į Jungtinės Karalystės gyventojų namus plūsta vorai siaubūnai  (0)

Jungtinės Karalystės arachnofobams – prastos naujienos: į valstybės gyventojų namus plūsta didžiuliai vorai, skelbia „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad, jei šių nariuotakojų bijantys britai, kaip ir dažnas lietuvis, pamąstydavo, jog niekada nemėgo vorų, tačiau tie, kurie gyvena jų šalyje, bent jau nėra tokie baisūs, – jiems pats laikas persigalvoti. Socialiniuose tinkluose Jungtinės Karalystės gyventojai ėmė pakraupę dalytis neįprastai didelių vorų, kuriuos randa savo namuose, nuotraukomis: „Niekada nemačiau didesnio ar piktesnio voro. Kas čia? ILTYS“, – su siaubu socialiniame tinkle „Twitter“ rašė JK žurnalistas Damianas Barras. Jis paviešino ir nuotrauką voro, kuris toks didelis, kad atrodo, jog ką tik išropojo iš pačių pragaro gelmių: „Baisiausias dalykas, kokį tik esu mačiusi. Sapnuosiu košmarus. Tikiuosi, tau viskas gerai!“ – atsiliepė vartotoja Anjana Menon. Tuomet socialiniame tinkle pasirodė ir daugybės kitų žmonių nuotraukos su šiurpinančiais nariuotakojais. Pelių dydžio milžiniški vorai, kuriuos vienas ekspertas pavadino vorų pasaulio „auksaspalviais retriveriais“, atvyksta kasmet, tačiau seniau Jungtinės Karalystės gyventojų jie nešiurpindavo. Bet šiemet neįprastai šilto oro pliūpsnis, kuris pastaruosius kelis mėnesius tvyrojo šalyje, prisidėjo prie pagreitėjusio didžiųjų naminių vorų augimo. Jie, nepaisant jų pavadinimo, dažniausiai gyvena lauke.

Ši rūšis yra randama Europoje, Šiaurės Afrikoje, Šiaurės Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Patinėliai vasaros pabaigoje keliauja į uždaras patalpas ir ieško patelių, kad galėtų šiltai poruotis. Viena patelė gali atsivesti apie 60 voriukų, kurie gali užaugti iki 12 centimetrų pločio.

Bestuburių neurobiologė Niukaslo universitete Claire Rind teigė, kad šiuo metu naminiai vorai yra ypač dideli: „Manau, kad taip yra dėl gana šiltos ir drėgnos vasaros. Buvo daugybė vabzdžių ir kitų bestuburių, kuriais minta vorai, tad jie atvyko pakankamai anksti“, – aiškino ji.

Tokio voro įkandimas gali būti panašus į bitės, jei gyviui pavyksta prakirsti odą. Bet C.Rind ramino ir sakė, kad taip neturėtų nutikti, jei žmonės nepanikuos ir su šiais gyviais elgsis protingai.

„Geriausia susidūrus su tokiu voru uždengti jį kokiu nors indu ir atviruku ar panašiu daiktu uždengtą indą su nariuotakoju išnešti į lauką“, – patarimu pasidalijo moteris. Pasak specialistės, vorų apsilankymo galima išvengti ir kitu būdu – reikia kruopščiai valyti dulkes.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai (0)