Rusijoje - tikras „inovacijų proveržis“: beveik kasdien pristatomi „kvantiniai bioreguliatoriai“, „auros korektoriai“ ir net „gravitacijos ginklai“  (5)

Per Šaltąjį karą sovietų mokslininkai į kosmosą paleido pirmąjį palydovą ir raketą, padėjo pradmenis lazerių technologijai ir sukūrė ginklų, kurių bijojo visas pasaulis. Dabar jie turi tikinti savo šalies politikus, kad pinigai nebūtų švaistomi kvailoms ir šarlataniškoms Rasputino laikus primenančioms idėjoms, rašo news.vice.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Beveik kiekvieną dieną mes gauname prašymus patvirtinti dar vieną „kvantinį bioreguliatorių“ ar „auros korektorių“, – „Moscow Times“ sakė Jevgenijus Aleksandrovas, Pseudomokslų ir tyrimų sukčiavimo komisijos prezidentas iš Rusijos mokslų akademijos. Neseniai turėjome projektą, kuriame buvo kalbama apie „gravitacijos ginklo“ išradimą.“

Šios 2013 m. įkurtos komisijos tikslas – Rusijos pareigūnus sustabdyti nuo pinigų eikvojimo lengvabūdiškiems projektams.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra Rusijos valstybės biudžetą apsaugoti nuo pinigų plovimo. Labai dažnai milijonai dolerių iššvaistomi niekur nevedantiems pseudomokslų projektams“, – sakė J. Aleksandrovas.

Tai nėra lengva užduotis. Apsimetėliai mokslininkai Rusijoje, neturėdami įrodymų, sėkmingai įtikina gydytojus, kad jų homeopatiniai vaistai gali išgydyti pacientus. Jie taip pat gavo milijonus dolerių neišmėgintam ir jokių vaisių nedavusiam „sukimo varikliui“, kuris turėjo padėti Rusijos erdvėlaiviui palikti Saulės sistemą.

O policijos pareigūnai šalyje į pagalbą pasitelkia metafizinę pagalbą.

„Hipnozė ir okultinė mistika buvo įtrauktos kaip galinčios padėti ištirti nusikaltimus, žiūrint į nusikaltėlių nuotraukas“, – pasakojo J. Aleksandrovas.

Šiomis dienomis komisijos darbas tapo itin sunkus. Šįmet „Boston Globe“ jau rašė, kad naftos ir dujų kainų kritimas privertė sumažinti įprastiniam mokslui skirtą finansavimą. Įtakos taip pat turi ir Vakarų sankcijos dėl Krymo aneksijos ir teroristų veiksmų Rusijoje.

Tačiau grėsmės Rusijos mokslui taip pat ateina ir iš viršaus.

Praėjusiais metais Dinastijos fondas buvo uždarytas po to, kai ši organizacija palaikyta užsienio agentu, o V. Putino įstatymai draudžia Rusijos grupėms dirbti arba gauti paramą iš užsienio organizacijų.

Pastaroji organizacija siekė Rusijos mokslininkams išdalinti 8 mln. dolerių, kad šie galėtų tęsti savo mokslinius darbus.

Masačusetso technologijos instituto Rusijos istorijos profesorius Lorenas Grahamas aiškino, kad Rusijos užsienio grupių atstūmimas tik pakenkė šalies mokslo sektoriui.

„Tai Rusijoje vyksta jau 20 metų. Ekscentrikai teigia padarę neįtikėtinų atradimų, kurie apvers mokslo pasaulį, – „Vice News“ teigė L. Grahamas. – V. Putino noras pabrėžti nacionalizmą suteikia papildomą akstiną pseudomokslininkams, kurie teigia pranokę „Vakarų mokslą“.

J. Aleksandrovas daugiausiai kritikos išsakė Viktorui Petrikui, buvusiam Rusijos Dūmos pirmininko Boriso Gryzlovo patikėtiniui, kuris Pseudomokslų ir sukčiavimo tyrimų komisiją padavė į teismą dėl jo reputacijos sugadinimo.

V. Petrikas išrado vadinamą „nanoanglies“ vandens filtravimo įrenginį, kuris buvo pavadintas Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vardu. Jis pasiūlė įdiegti šiuos filtrus visoje šalyje ir ant jų uždėti užrašus, kurie šlovintų V. Putino Vieningosios Rusijos partiją.

Tačiau vėliau mokslininkai įrodė, kad šis įrenginys kartais turėdavo priešingą efektą nei pirminis ir vanduo tapdavo ne saugus, o pavojingas gerti.

V. Petrikas nuo tada prarado Rusijos lyderių malonę, tačiau jo pavyzdys parodo, kad V. Putinas, B. Gryzlovas ir kiti vyriausybėje labai rimtai priėmė idėjas ir jomis tikėjo, kol neišaiškėjo, kad šios nieko vertos.

„Tai yra beprotiška, – atkreipė dėmesį J. Aleksandrovas. – Tačiau V. Petrikas buvo pagrindinis Rusijos parlamento patarėjas mokslui.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(27)
(8)
(19)

Komentarai (5)