Kavos poveikis, apie kurį nė nenumanėte: pasitarnauja net prieš miegą  (1)

Visi be išimties žino, kuo baigiasi istorija apie prieš miegą išgertą puodelį kavos – kelias valandas trunkančiomis kančiomis, negalint sudėti bluosto. Seniai žinoma, kad kofeinas tiesiogiai susijęs su miego kokybe, tačiau leidinyje „Science Translational Medicine“ skelbiamo naujo tyrimo išvados suteikia dar daugiau informacijos šiuo klausimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai palygino kofeino ir ryškios šviesos poveikio žmogaus organizmui poveikį. Tyrimas vyko 45 dienas. Nustatyta, kad kofeino tabletė prieš miegą (tiek kofeino yra dviguboje porcijoje ekspreso) vidinį organizmo laikrodį užvilkino maždaug 40 minučių. Ryškios šviesos efektas – 80 minučių. Taip, prieš nakties miegą nerekomenduodama gerti net ir paprastos kavos su pienu.

Nepaisant to, mokslininkai turi ne tik blogų žinių. Jie teigia, kad kartais kofeinas prieš miegą yra gerai. Pavyzdžiui, kofeinas gali palengvinti adaptaciją prie skirtingų laiko juostų. Skamba puikiai, tiesa? Specialistai siūlo daugiau žinoti apie kofeino poveikį žmogaus organizmui.

1. Kofeinas gerina atmintį

Kaip teigia Johnso Hopkinso universiteto mokslininkai, kofeinas gali bent 24 valandoms pagerinti atmintį. Buvo atliktas įdomus tyrimas, kurio dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: viena grupė prieš analizuodama paveiksliukų rinkinį išgėrė 200 miligramų kofeino tabletę, o kita – placebo.

Kai kitą dieną eksperimento dalyvių buvo paprašyta įvardyti, ką jie prisimena, paaiškėjo, kad geriau prisiminė tie, kurie prieš testą gavo dozę kofeino.

2. Kofeinas sustiprina popiečio miego naudą

Nors ir skamba gana keistai, 2014 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad kofeinas trumpą popiečio miegą paverčia tiesiog neįtikėtai veiksmingu būdu atgauti jėgas. Kaip tai įmanoma? Taip nutinka dėl kofeino ir adenozino, cheminio junginio, sukeliančio mieguistumą, sąveikos.

Adenozinas smegenyse kaupiasi vos pabudus, miegant jo kiekis mažėja. Atsižvelgiant į faktą, kad kofeino poveikis stipriausiais praėjus 30 minučių po jo vartojimo, jeigu 20 minučių prisnūsite, atsibusite kaip tik tuo metu, kai bus pasiektas energijos pikas, o adenozino kiekis bus pastebimai sumažėjęs. Pajusite tikrą energijos antplūdį.

3. Kofeinas tinka sportuojantiems

Puodelis kavos pakeliui į sporto klubą gali būti tikrai neprasta idėja. Bent jau taip teigiama 2014 metais leidinyje „Journal of Applied Physiology“ skelbiamose vieno tyrimo išvadose. Tyrime dalyvavo 14 suaugusių žmonių, kurie prieš treniruotę gėrė du puodelius kavos.

Jiems sportuoti sekėsi geriau nei tiems, kurie gėrė placebą. Be to, mokslininkai aiškinosi, kokią įtaką kofeinas daro mitybai. Nustatyta, kad kofeiną vartojantys vyrai ir moterys per pietus suvartojo 72 kalorijomis mažiau nei tie, kurie vartojo placebą.

4. Kofeinas sušvelnina erekcijos problemas

Ar gali būti, kad kofeinas gali paprastai išspręsti erekcijos sutrikimų problemą, nuo kurios vien Amerikoje kenčia milijonai vyrų? Galbūt. PLOS ON skelbia Teksaso sveikatos mokslų centro specialistų atlikto tyrimo duomenis, kurie teigia: vyrai, suvartojantys nuo 85 iki 170 miligramų kofeino (vieną ar du puodelius per dieną), 42 proc. mažiau rizikuoja patirti erekcijos sutrikimų.

Anot mokslininkų, kofeinas padeda atpalaiduoti tam tikras genitalijose esančias arterijas ir raumenis, tad pagerėja kraujotaka. Nepaisant visų išvardytų kofeino privalumų, specialistai nerekomenduoja viršyti 400 miligramų paros normos (kitaip, apsiriboti daugiausia keturiais puodeliais kavos). Priešingu atveju gresia tokie nemalonūs pojūčiai kaip širdies ritmo sutrikimai, pilvo skausmai dirglumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(33)
(3)
(30)

Komentarai (1)