Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-08-28)  (4)

Mokslo ir technikos pasaulis praeitą savaitę jaudino superpozicijos suteikimu gyviems organizmams, žmonių smegenų susiejimu tarpusavyje ir smegenų dalies susiejimas su nerimu


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-28 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-08-28)  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Magnetinė metamedžiaga

Tai buvo itin įdomi savaitė fizikai, ypač tyrėjams, dirbantiems taikomosios fizikos srityse. Paulo Scherrerio instituto komanda sukūrė sintetinę medžiagą iš milijardo mažų magnetų, kurie mėgdžioja ledą, vandenį ir garą.

Bumerangas ~ žiedas !~ moneta

Pora tyrėjų, vienas iš JAV, kitas iš Irano, išsiaiškino, kad ant stalo besisukantis žiedas labiau primena bumerango, nei monetos elgseną – jie mano, kad taip vyksta dėl skylės, per kurią gali judėti oras.

Gyvoji superpozicija

Kita pora tyrėjų, vienas Kinijoje, kitas JAV, pasiūlė būdą suteikti organizmams superpoziciją – prilipdant bakteriją prie virpančios membranos, naudotos ankstesniame eksperimente.

Teleportacijos rekordas ×4

NIST komanda pagerino kvantinės teleportacijos rekordą – jie „teleportavo“ šviesos daleles toliau, nei 100 km, ankstesnį rekordą pagerindami daugiau nei keturgubai.

Tamsiosios medžiagos modelis

Lawrence Livermore nacionalinės laboratorijos komanda aprašė naują slaptos tamsiosios materijos teoriją, galinčią paaiškinti trūkstamą visatos masę – jie apjungė teorinę ir skaičiavimo techniką ir sukūrė modelį, aprašantį „nematomąją“ paslaptingosios medžiagos prigimtį.

Simetrija

LHC komanda, dirbanti su ALICE, paskelbė patvirtinę fundamentalią simetriją gamtoje, išmatuodami dalelių mases ir krūvius.

Naminis energijos kaupimas

Harvardo universitete dirbanti komanda pranešė sukūrusi įkraunamas baterijas, tiekiančias energiją namui iš saulės skydelių ant stogo – jų teigimu, tai apsimoka, švaru ir saugu, kadangi yra nedegios.

Sujungtos smegenys

Gan keistame tyrime Washingtono universitete dirbanti komanda pranešė apie tyrimą, kuriame sujungė dviejų žmonių smegenis klausimų ir atsakymų eksperimente. Savanorių smegenys buvo sujungtos internetu ir taip galėjo užduoti klausimus ir „girdėti“ atsakymus.

El Niño ir La Niña žala

JAV Geologinių tyrimų tarnyba publikavo ataskaitą, kaip tęsiantis globaliam atšilimui, El Niño ir La Niña sustiprins viso Ramiojo vandenyno pakrantėms daromą žalą.

Ramus optimizmas

Ir pabaigai – jei jaučiate nerimą, Ilinojaus universiteto tyrėjai siūlo pasitikrinti orbitofrontalinę žievę (OFC) ir lavinti optimizmą – suaugusieji, kurių OFC didesnis, paprastai būna ramesni ir optimistiškesni.

Bob Yirka

phys.org

(16)
(0)
(15)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: