Grikių krizė? Liūdnos žinios šių kruopų mėgėjams  (12)

Dėl prasto grikių derliaus prognozuojamas šių kruopų deficitas. Tai gali paliesti ne tik Rusiją, tačiau ir mūsų šalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl prasto grikių derliaus Altajaus krašte jau 2015 metais gali drastiškai pakilti jų kainos, skelbia „Interfax“, remdamasi naujausiomis šios pramonės šakos ekspertų prognozėmis.

Grūdų perdirbimo bendrovės „Urožai“ direktorius Sergejus Kuznecovas ketvirtadienį per apvalaus stalo diskusijas Novosibirske pranešė, kad Altajaus krašte šiuo metu gaunamas labai prastas grikių derlius – vos 5-6 centneriai iš hektaro. Maža to, oficialiai skelbiama, kad Altajaus krašte nuimta 60 proc. pasėlių, nors iš tikrųjų nuimta tik 30-40 proc., rašo newsru.com.

Altajaus krašto bendrovės „Magistral“ vadovas Dmitrijus Liamkinas pažymėjo, kad Rusijos žemės ūkio ministerija planavo, kad iš hektaro bus gauta 10-11 centnerių grikių.

D. Liamkinas teigė, kad Altajaus kraštas paprastai patenkina 40 proc. visos Rusijos grikių paklausos. „Šiais metais deficitas, manau, bus rimtas būtent dėl prasto derliaus“, - teigė jis.

Pasak jo, prasto derliaus priežastys susijusios su meteorologinėmis sąlygomis: „Per patį grikių brendimo laikotarpį beveik pusantros savaitės tvyrojo karštis“.

Didmeninė grikių kaina auga jau nuo šių metų rugpjūčio. Grikių kainos Lietuvos parduotuvės taip pat didėja. Tinklalapio produktukainos.lt duomenimis, praėjusią savaitę 800 g grikių kainavo 2,20 eurų, o lygiai prieš metus – 1,92 eurų. Taigi per metus šios kruopos pabrango 14,58 proc. 2014 metų pabaigoje grikių kruopų kaina gerokai padidėjo visoje Rusijoje, primena agentūra.

Daugiausia tai buvo susiję su prastais orais Altajuje, kur užauginama daugiau kaip 50 proc. visų šios kultūros pasėlių. Praėjusiais metais nuimti derlių sutrukdė lietūs ir sniegas.

2015 metų pradžioje tiekėjai nesusitvarkė su populiarių kruopų paklausa ir pasiūlė peržiūrėti jų kainą. Su tuo nesutiko mažmeninės prekybos atstovai, todėl grikių tiekimas buvo nutrauktas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai (12)