5 faktai: kaip raudona ir mėlyna spalvos veikia mūsų psichiką  (0)

Įsivaizduokite, kad turite didelį mygtuką, kurį paspaudę galėtumėte išsprogdinti visą planetą. Kokios spalvos tas mygtukas? Visi žmonės, kuriems reikėjo atsakyti į šį klausimą, nurodė raudoną spalvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų organizmas tiesiog mistiškai reaguoja į dvi spalvas – raudoną ir mėlyną. Ir mokslininkai iki šiol nesugeba galutinai paaiškinti šio fenomeno.

1. Nepelnyta pirmenybė

Per 2004 metų olimpiadą buvo apskaičiuota, kad daugiausia taškų pelnė raudonais marškinėliais vilkintys sportininkai. Jie turėjo 13 proc. daugiau šansų gauti tašką.

Ne tik mes, nuo vaikystės pripratę reaguoti į raudonus aliarmo signalus, taip elgiamės, bet ir beždžionės. Per vieną eksperimentą su makakomis mokslininkai maitino jas apsirengę žaliais, mėlynais ir raudonais drabužiais. Į raudonais drabužiais vilkintį žmogų jos reaguodavo taip, tarsi joms siūlytų nuodus. Raudona spalva joms reiškė pavojų. O pavojus tam tikra prasme asocijuojasi su jėga ir galia.

Raudonos spalvos magišką poveikį patvirtina lūpų dažai, kuriais moterys stengiasi atkreipti vyrų dėmesį. Eksperimentas parodė, kad raudonomis palaidinėmis apsirengusioms padavėjoms vyrai duoda 14,6–26,1 proc. daugiau arbatpinigių.

2. Spalvos veikia protinius sugebėjimus

Jeigu ilgai žvelgsite į raudoną spalvą prieš atlikdami IQ testą, tai rezultatai bus gerokai prastesni. Studentų, kurie sprendė užduotis raudonoje aplinkoje, rezultatai buvo blogesni, nes raudona spalva vertė juos įsitempti ir saugotis pavojaus.

Ramybę ir logišką mąstymą skatina mėlyna spalva. Jei raudona spalva tinka spręsti problemas, kurioms reikia atkreipti dėmesį į detales, tai mėlyna atpalaiduoja mūsų nervų sistemą. Mėlyna tarsi praplečia mūsų mąstysenos horizontus, o raudona juos susiaurina, sukoncentruoja.

3. Stiprina fiziškai

Per eksperimentą studentai turėjo išbandyti savo jėgas spausdami jėgos matuoklius. Tuo metu jiems buvo rodomi signalai raudoname, pilkame ir mėlyname fone. Kai fonas būdavo raudonas, jauni vyrukai suspausdavo spyruokles greičiau ir stipriau.

Nors mėlyna spalva turėtų veikti priešingai, mokslininkai nustatė keletą neįtikėtinų jos savybių. Pavyzdžiui, mėlyna spalva padeda pabusti net... aklam žmogui. Jam nereikia matyti tos spalvos. Ji paveikia organizmo cheminius procesus net tada, kai jos nepastebime.

Dar daugiau. Žmonės, atlikę atminties testus, pasiekdavo geresnių rezultatų dirbdami mėlyna šviesa apšviestoje patalpoje. Deja, visi prietaisai naudoja trumpas „mėlynas bangas“, nes jos patogesnės akims, nes mėlyna šviesa gali sukelti nemigą.

4. Gydomasis poveikis

NASA specialistai pabandė ištirti, kas įvyksta, kai kūno ląstelės veikiamos artimiausios infraraudonojo spektro dalies (šiek tiek už matomos raudonos spalvos ribų) ir sukūrė technologiją, kaip gydyti ląsteles veikiant ilgosiomis šviesos bangomis. Ši technologija jau buvo sėkmingai išbandyta gydant nudegimus, diabetines opas ir kai kuriuos kitus negalavimus. Ypač sėkmingas buvo burnos gleivinės gydymas tokiu būdu.

Mėlyna spalva taip pat pasižymi gydomosiomis savybėmis. Jos labai nemėgsta mikrobai. Ji gali „atšaldyti“ įkaitusias aistras.

5. Spalva daro įtaką tam, ką mes perkame

Įvairios kompanijos ne šiaip sau išleidžia dideles pinigų sumas reklamai ir logotipams. Jos tikisi, kad specialisto parinktos spalvos tinkamai paveiks pirkėjus.

Internetinių parduotuvių tyrimai parodė, kad žmonės mieliau reaguoja į raudoname fone pateiktas prekes, bet tik tada, kai mato tikrai konkurencingą produktą. Raudonas fonas juos verčia būti atsargius ir stengtis išpešti sau naudos.

Mėlynas fonas žadina dosnumą ir norą nusipirkti daugiau prekių. Mėlyna aplinka skatina pirkėjus ryžtingiems spontaniškiems pirkiniams. Daugumai žmonių šalti mėlyni ir žali tonai atrodo teigiami ir malonūs, sukuriantys saugumo jausmą.

Raudoną spalvą, skatinančią būti atsargius ir apdairius, kompanijos naudoja tiems produktams, kurie skirti kovoti su kuo nors (pavyzdžiui, tarakonais). Mėlyna spalva geriau tinka prekėms, kurios turi mus „apsaugoti“ ar „apginti“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(33)
(2)
(31)

Komentarai (0)