Pagaliau atskleista, kas sunaikino dinozaurus  (4)

Per pastaruosius 35 metus tarp dinozaurų kaulų ekspertų buvo kilę nemažai nesutarimų. Pasiskirstę į skirtingas stovyklas mokslininkai bandė apginti savo hipotezes, bandydami paaiškinti, kas iš tiesų pražudė dinozaurus. Tačiau panašu, kad pagaliau mokslininkai priėjo vieningą nuomonę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena mokslininkų stovykla dešimtmečius teigė, jog dinozaurų išnykimą nulėmė milžiniškas asteroidas, rėžęsis į Žemę. Antrieji tuo metu tvirtino, jog ne asteroidas, tačiau vulkanų išsiveržimai sunaikino šiuos pirmykščius primatus. Tačiau galiausiai paaiškėjo, jog tiek asteroido, tiek vulkanų išsiveržimų teorijų šalininkai yra teisūs.

Kaip skelbia „Independent“, mokslininkams pavyko išsiaiškinti, jog milžiniški supervulkanai, žinomi kaip Dekano trapai (Deccan Traps), šiuo metu esantys šiaurinėje Indijos dalyje, padvigubino savo išsiveržimų skaičių per maždaug 50 tūkstančių metų po to, kai į Žemės planetą rėžėsi didžiulis asteroidas.

Abu šie įvykiai mūsų planetoje sukėlė katastrofinius padarinius, kurie ir sunaikino gigantiškus roplius. Nors 50 tūkstančių metų mums atrodo išties ilgas ir sunkiai suvokiamas laikotarpis, Žemės geologijos istorijoje tai tėra menkas akimirksnis.

Asteroido įsirėžimas ir supervulkanų išsiveržimai Žemės planetoje sukėlė galingą klimato atšilimą, kuris tapo nepakeliamas dinozaurams ir kitoms sausumos bei vandens gyvūnų formoms.

Tyrimas, skelbtas žurnale „Science“, rodo, jog asteroido ar kometos poveikis pakeitė požeminio „vandentiekio“ sistemą į Dekano trapus. Būtent tai paskatino padažnėjusius destruktyvius ugnikalnių išsiveržimus, sunaikinusius florą ir fauną.

Tuo momentu į Žemės atmosferą buvo išmesti milžiniški kiekiai nuodingų dujų ir pelenų, kurie sudrumstė atmosferą ir netgi uždengė Saulę šimtams tūkstančių metų. Situaciją dar labiau pablogino kilęs globalinis atšilimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(90)
(13)
(77)

Komentarai (4)