Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-10-05)  (0)

Mokslo ir technikos pasaulis praeitą savaitę jaudino vandeniu Marse, girtu robotų spardymu ir atmintį gerinančiu vaistu


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-10-05 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-10-05)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ledinė difuzija

Buvo gera savaitė fizikai, nes Hokkaido universiteto Japonijoje komanda pranešė apie užfiksuotą pirmąją vandenilio atomų kvantinio tuneliavimo difuziją lede, o ne įprastą terminį šuolį.

Šviesos rektena

Be to, kita komanda iš Georgia'os technologijų instituto pademonstravo pirmąją optinę rekteną – srovės lygintuvo ir antenos hibridą. verčiantį šviesą nuolatine srove. Kurdama įtaisą, komanda naudojo nanometerų dydžio komponentus, pavyzdžiui, daugiasienius anglies nanovamzdelius ir itin mažus srovės lygintuvus.

Naujoviški tranzistoriai plečia ribas

Kita komanda iš Kalifornijos ir Rice universitetų, paskelbė sugalvoję naują plokščią tranzistorių, peržengusį teorinę ribą – lauko efekto tranzistorių, kuris remiasi kvantiniu tuneliavimu, todėl įmanoma sukuri dar mažesniu tranzistorius, nedidinant įtampos.

Vanduo Marse

Didžiausia naujiena šią savaitę, be abejonės, buvo NASA patvirtinimas, kad skystas vanduo Marse teka ir dabar bei…

Trečias nukentėjusiųjų tipas

…pasakojimas apie girtą vyro spyrio humanoidui robotui iškeltus teisinius klausimus. Japonijoje areštuotam vyrui pateikti kaltinimai dėl nuosavybės sugadinimo, bet visuomenės reakcija parodė, kad gal tekti išleisti naujus įstatymus, įtraukiant naują, trečią tipą – humanoidus robotus.

Ūgio rizika

Antraštėse pabuvojo ir pranešimas iš Švedijos, kad tyrėjai aptiko ryšį tarp aukštesnio ūgio ir didesnės vėžio rizikos – ypač moterims.

Saugesni degalai

Caltech ir JPL tyrėjų komanda paskelbė atradusi naują polimerą saugesnių degalų gamybai – priedas gali būti naudojamas sumažinti sprogimo intensyvumą nelaimingų atsitikimų atveju.

Pirštų atspaudai pasako vis daugiau

Šiaurės Karolinos valstijos universiteto komanda pranešė apie tiriamąjį darbą, rodantį, kad protėvių kilmę galima nustatyti iš pirštų antspaudų – pradiniai duomenys rodo, kad kai kurios charakteristikos gali būti pakankamai unikalios, kad būtų galima atskirti kilusius iš Europos žmones nuo kilusiųjų iš Afrikos.

Plastiką ėdantys kirminai

Stanfordo komanda teigia, kad plastiką valgantys kirminai gali padėti išspręsti atliekų problemą – tai pirmasis nuodugnus plastiko irimo gyvūnų žarnyne įrodymas.

Skelbimas

Ir pabaigai, jei esate vienas iš tų, kam sunkiai sekasi susikaupti, ir dėl to darosi nelengva tai prisiminti vėliau, Rutgers tyrėjų komanda pranešė atradusi, kad vėžio gydymui naudojamas vaistas gerina atmintį. Jie teigia, kad jis iš dalies atnaujina smegenų jungtis ir palaiko neuronus gyvus.

Bob Yirka

phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: