Keistos paplūdimio struktūros glumina mokslininkus (Video)  (1)

Anglijoje, Dorseto grafystėje, yra paplūdimys, kuriame vanduo netradicinėmis formomis skalauja krantą. Šie paslaptingi dariniai vadinami paplūdimio smailėmis, kurių atsiradimo nesugeba paaiškinti net mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paplūdimio „liežuvėliai“

Įdomu tai, kad bangos į krantą daužosi ne horizontaliai, bet vertikaliai, suformuodamos tam tikras išplautas smailes.

Jos dažniausiai atsiranda po audrų, bet visada būna beveik vienodos formos. Šio reiškinio atsiradimo priežasties mokslininkai iki šiol nusakyti negali, o krante išskalaujamos smėlio smailės dažnai visuomenės siejamos su ateiviais.

Dvi teorijos

Mokslininkai aiškinasi, kaip gali susiformuoti tokios bangos, bet vieningos nuomonės neprieina. Vieni teigia, kad neįprastas formas lemia horizontaliai į krantą besiritančių bangų ir vadinamųjų „liežuvinių“ bangų sąveika. Būtent tai esą suformuoja taisyklingos formos, bet skirtingo intensyvumo bangas.

Kita teorija siejama su saviorganizacija, pagal kurią šie neįprasti raštai atsiranda dėl srovės ir smėlio sąveikos per tam tikrą laiką.

Tiesa daugelis mokslininkų mano, kad šių neįprastų, smėlyje išskalautų smailių atsiradimas gali būti siejamas ir su abejomis teorijomis.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Etaplius.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (1)