Kinija pastaruosius du metus Mėnulyje laikė teleskopą  (3)

Nukreipkite teleskopą į Mėnulį ir galite išvysti teleskopą, stebintį jus. Kinų tyrėjai pranešė, kad jų robotinis teleskopas, pirmasis toks, be trikdžių veikė nuo nusileidimo mėnulyje 2013 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

15 cm skersmens teleskopas sumontuotas ant Chang'e 3 modulio, nusileidusio ant Žemės palydovo paviršiaus 2013 m. gruodį. Chang'e 3 (pavaizduotas aukščiau) nešė Yutu mėnuleigį, kuriam sunkiai sekėsi išgyventi mėnulio naktį ir kuris nustojo veikti šių metų kovą – bet nuleistas modulis laikosi gerai.

Teleskopas fiksuoja ultravioletinę (UV) šviesą, todėl itin tinka stebėjimams, kurių neįmanoma atlikti Žemėje. „Mėnulyje nėra atmosferos, tad, kitaip, nei Žemėje, dangaus šviesulių spinduliuojama UV šviesa gali būti aptinkama mėnulyje,“ sako už teleskopą atsakantis Jing Wang iš Nacionalinės astronomijos observatorijos Pekine, Kinijoje. O kadangi mėnulis sukasi apie savo ašį 27 kartus lėčiau, nei Žemė, galima išlaikyti teleskopą nukreiptą į tą pačią žvaigždę tuziną dienų be pertraukos, sako jis.

Aplenkiant Žemę

Šią savaitę publikuotame straipsnyje, Wang ir jo kolegos detalizuoja pirmuosius 18 teleskopo veikimo mėnesių, per kuriuos buvo stebima 2000 valandų ir stebėta 40 žvaigždžių. Komanda taip pat užfiksavo žemiau pateiktą Mesjė 101 galaktikos vaizdą.

Apollo 16 misijos astronautai naudojo rankiniu būdu UV teleskopą, kuriuo nufotografavo Žemę, žvaigždes ir Didįjį Magelano debesį. Bet kinų teleskopas yra pirmasis, valdomas nuotoliniu būdu š Žemės.

Tai nemenkas iššūkis, kadangi mėnulio aplinka atšiauri, joje pilna įelektrintų ir abrazyvių mėnulio dulkių, galinčių pakliūti į aparatus ir nugadinti elektroniką, ką rodo bėdos su Yutu. Siekiant to išvengti, teleskopas uždaromas į Chang'e 3 per saulėtekius ir saulėlydžius, kai dulkės būna aktyviausios, ir išliko daug ilgiau, nei numatyti vieni veikimo metai. Wang sako, kad teleskopas tebeveikia ir dabar, ir komanda laukia sprendimo tęsti misiją ir po šių metų.

Žurnalo nuoroda: arxiv.org/abs/1510.01435

Jacob Aron
New Scientist

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(32)
(1)
(31)

Komentarai (3)