Pradedami AIDS vakcinos bandymai, galintys išgelbėti šimtus gyvybių  (0)

JAV ketinama išmėginti naują AIDS vakciną, kuri gerokai skiriasi nuo ankstesniųjų – ją per pastaruosius 15 metų tikrino mokslininkas Robertas Gallo, kuris 1984 m. įrodė, kad ŽIV sukelia ligą, rašo Sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmo lygio tyrimuose dalyvaus 60 savanorių ir bus patikrintas imuninės sistemos atsakas į vakciną.

Dar praeis laiko, kol mokslininkai išsiaiškins, ar vakcina yra efektyvesnė už daugiau nei šimtą išmėgintų per pastaruosius 30 metų. Tačiau su beždžionėmis atlikti eksperimentai rodo daug žadančius rezultatus.

Didžiausia problema mėginant išgydyti nuo AIDS ta, kad ŽIV tiesiogiai užkrečia baltąsias kraujo ląsteles, vadinamas T-ląstelėmis, taigi ji imuninę sistemą atsuka prieš patį organizmą. Tai reiškia, kad kai tik virusas pasiekia T-ląsteles, jis imuninei sistemai tampa nematomu.

Vienintelė galimybė sustabdyti ligos plitimą yra sukelti antikūnius prieš ŽIV paviršiaus baltymus iki tol, kol virusas tampa nematomu. Tai padaryti labai sunku, nes retrovirusas gali reguliariai keisti savo paviršiaus apvalkalą, kad paslėptų tam tikrus baltymus.

Tačiau R.Gallo ir jo komanda mano aptikę momentą, kada ŽIV paviršiaus baltymas, žinomas kaip gp120, tampa pažeidžiamu aptikimui. Tai tas momentas, kai virusas susiriša su mūsų kūnų T -ląstelėmis.

Kai ŽIV užkrečia pacientą, virusas pirmiausiai susijungia su CD4 receptoriumi ant baltųjų kraujo kūnelių. Tuomet virusas pereina, atidengdamas slaptas savo virusinio apvalkalo dalis, kurios leidžia jam prisijungti prie antrojo receptoriaus CCR5. Prisijungęs prie abiejų T-ląstelių receptorių ŽIV gali užkrėsti imunines ląsteles ir nuo to laiko nieko nebegalima padaryti.

R. Gallo vakcinoje yra ŽIV paviršiaus baltymas gp120, kuris sukurtas taip, kad susijungtų su keliomis CD4 receptoriaus dalimis. Tai leistų nuteikti antikūnius prieš gp120, kai šis mėgintų jungtis prie CCR5.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai (0)