Magnetiškai keičiamas dievas ir imigrantai  (20)

Teigiama, kad keistu eksperimentu, kurį kai kas laiko grėsme jų vertybėms, galima padaryti, kad krikščionys nebetikėtų Dievu ir britai priimtų imigrantus išskėstomis rankomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai tyrė, kaip smegenys sprendžia abstrakčias ideologines problemas.

Naudodami transkranialinio magnetinio stimuliavimo techniką (TMS), tyrėjai saugiai išjungė tam tikras savanorių smegenų neuronų grupes.

TMS gydant depresiją, didelės elektromagnetinės ritės pridedamos prie skalpo ir sukuria elektros sroves, stimuliuojančias nervų ląsteles smegenų regione, kontroliuojančiame nuotaiką.

Tyrėjai išsiaiškino, kad ši technika radikaliai pakeitė religinius įsitikinimus ir išankstinį nusiteikimą.

Tikėjimas Dievu sumažėjo beveik trečdaliu, o nerimas dėl imigrantų sumažėjo 28,5%.

Dr Keise Izuma iš Yorko universiteto sakė: „Susidūrę su problemomis, žmonės dažnai griebiasi ideologijos.“

„Norėjome išsiaiškinti, ar smegenų sritis, siejama su konkrečių problemų sprendimu, tarkime, kaip judinti kūną, kad būtų išvengta kliūčių, taip pat susijusi su sprendimu abstrakčių problemų, aptariamų ideologijoje.“

Mokslininkai nusitaikė į smegenų regioną, esantį už kelių centimetrų nuo kaktos ir siejamo su problemų aptikimu ir reagavimu į jas.

Šie atradimai buvo labai įdomūs

Dr Colin Holbrook

Iš anksto išsiaiškintų religingų savanorių buvo prašoma įvertinti savo tikėjimą Dievu, rojumi, velniu ir pragaru.

Dr Izuma sakė: „Nusprendėme priminti žmonėms apie mirtį, kadangi ankstesni tyrimai parodė, kad žmonės į religiją kreipiasi paguodos, susidūrę su mirtimi.

„Kai tikėtasi, išsiaiškinome, kad išjungę galinę medialinės frontalinės žievės dalį, žmonės buvo mažiau linkę griebtis guodžiančių religinių idėjų net ir priminus apie mirtį.“

Dalyviams amerikiečiams taip pat buvo parodyti du rašiniai, parašyti neseniai atvykusių imigrantų – vienas labai palankiai atsiliepiantis apie JAV, o kitas – itin kritiškas.

Dr Izuma sakė: „Kai išjungėme regioną, paprastai padedantį aptikti grėsmes ir į jas reaguoti, išvydome ne tokį negatyvią, mažiau ideologiškai motyvuotą reakciją į kritiškąjį autorių ir jo nuomonę.“

Tyrimas, publikuotas Social Cognitive and Affective Neuroscience žurnale, rodo, kad mūsų smegenys naudoja tuos pačius ryšius praktinių problemų, – tarkime, krypties laikymosi, – ir ideologinių problemų, tokių, kaip religija ir imigracija, – sprendimui.

Pagrindinis straipsnio autorius, Dr Colin Holbrook, iš UCLA, sakė: „Šie atradimai labai stebina ir dera su idėja, kad smegenų mechanizmai, išsivystę santykinai bazinėms atsako į grėsmes funkcijoms, pertvarkomi dar ir ideologinių reakcijų kūrimui.“

Selina Sykes
www.express.co.uk

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(18)
(-3)

Komentarai (20)