Didžiausias mokslininkų rastas vandens rezervuaras Visatoje: pabandykite tai įsivaizduoti  (1)

Didžiausias vandens rezervuaras yra visai ne mūsų planetoje ir net ne Saulės sistemoje. Įsivaizduokite visą Žemėje esančio vandens kiekį ir jį padauginkite 140 trln. kartų – sunku suvokti tokius skaičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat sunku įsivaizduoti, kad šis rezervuaras vandens garų pavidalu nuo mūsų nutolęs per 12 mlrd. šviesmečių ir supa juodąją skylę, kuri ryja visą aplink esančią medžiagą ir išskiria didelius kiekius energijos.

„Šios juodosios skylės aplinka yra unikali, nes ji gamina didelius kiekius vandens, – aiškino Mattas Bradfordas, JAV Reaktyvinio judėjimo laboratorijos tyrėjas. – Tai yra dar vienas įrodymas, kad vandens pilna visur, net ir ankstyviausiose Visatos stadijose.“

Svarbu suprasti dinamiką, kuri egzistuoja kosmose kalbant apie tolimus objektus. Pavyzdžiui, vienoje žinomiausių kosmoso nuotraukų „Kūrybos stulpai“ (Pillars of Creation) esantys dujų debesys jau seniai išnykę. Juos prieš 6 tūkst. metų sunaikino supernovos sprogimas, tačiau destrukcijos šviesa Žemę pasieks tik ateityje.

Taigi žiūrėdami į šią šalia juodosios skylės esančios medžiagos nuotrauką mokslininkai mato, kaip Visata atrodė prieš 12 mlrd. metų – tada, kai mūsų Visatai tebuvo maždaug 1,8 mlrd. metų.

Paukščių tako galaktikoje taip pat yra vandens garų, tačiau šalia juodosios skylės esantis kiekis yra maždaug 4 tūkst. kartų didesnis, nei mūsų galaktikoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(35)
(3)
(32)

Komentarai (1)