Neįtikėtini rezultatai: kas pasikeičia, mėnesį atsisakius alkoholio  (15)

Daug geriantys žmonės turėtų mėnesiui visiškai atsisakyti alkoholio, kad išvengtų rimtų ligų vėlesniame gyvenime, įspėja vienas tarptautinis tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas britų tyrimas parodė, kaip abstinencija padeda atsigauti kepenims ir sumažina kraujospūdį bei cholesterolio kiekį. Pacientams, kurie mėnesiui atsisakė alkoholio, taip pat sumažėjo vėžio ir diabeto rizika, rašo svetainė perthnow.com.au.

Šis vienoje Londono ligoninėje atliktas tyrimas yra jau antrasis, atskleidęs milžinišką susilaikymo nuo išgertuvių naudą. „Jo rezultatai yra neįtikėtini“, - sakė profesorius Kevinas Moore`as, dalyvavęs abiejuose eksperimentuose.

„Jeigu turėtume vaistą, kuris galėtų tai padaryti, tokia rinka būtų verta milijardų dolerių. 40 proc. sumažėjo kepenų riebumas, jie atsikratė maždaug trijų kilogramų svorio, taip pat pagerėjo jų cholesterolio rodikliai“, - teigė K. Moore`as.

Per antrą, kiek didesnį tyrimą Londono mokslininkai stebėjo 102 palyginus sveikus vyrus ir moteris, sulaukusius maždaug 40 metų ir dalyvavusius „sauso sausio“ kampanijoje.

Moterys per savaitę išgerdavo vidutiniškai 29 alkoholio vienetus, o vyrai – 31 vienetą. Visi dalyviai užpildė anketas, jiems buvo atlikti kraujo ir kepenų tyrimai. Po keturių savaičių kepenys pačios pradėjo taisytis nuo žalos, kurią padarė daugelį metų vartotas alkoholis.

Jų „kepenų surambėjimas“ – vienas iš kepenų ligos požymių – sumažėjo 12,5 proc. Atsparumas insulinui – vienas iš diabeto grėsmės rodiklių – smuko 28 proc. Dalyviai taip pat numetė svorio, sumažėjo jų kraujospūdis. Daug kas sakė, kad pagerėjo jų dėmesingumas ir miegas.

Mokslininkai dar turi paskelbti tolesnius rezultatus, kurie, kaip manoma, parodys, kad po mėnesio abstinencijos sumažėjo ir kai kurių vėžio rūšių rizika. „Esu sužavėtas. Kai kurie rezultatai yra gana nauji. Tai svarbus tyrimas, parodantis, kokią naudą turi vos vieno mėnesio abstinencija nuo alkoholio. Negalime pasakyti tik to, kiek ši nauda trunka ir kiek ji tęsis“, - teigė kepenų specialistas Gautamas Mehta, stebėjęs šį tyrimą.

Pietų Australijos sveikatos ir medicininių tyrimų instituto Gyventojų sveikatos tyrimų grupės direktorė Caroline Miller teigė, kad visuomenę reikia labiau šviesti apie besikaupiančią alkoholio vartojimo žalą.

„Mūsų tyrinėjimai rodo, kad 33 proc. Pietų Australijos vyrų ir 10 proc. moterų išgeria daugiau negu numato rekomenduojamos saugaus alkoholio vartojimo normos, t.y. du standartiniai gėrimai per dieną“, - teigė ji.

„Nors vairavimo išgėrus ir alkoholio paskatinto smurto pavojai yra gerai žinomi, kur kas mažiau kalbama apie lėtines ligas, pavyzdžiui, padidėjusią vėžio grėsmę, kurią sukelia ilgalaikis alkoholio vartojimas“. „Taigi vieno mėnesio pertrauka gali būti tikrai naudinga“, - sakė C. Miller.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(72)
(8)
(63)

Komentarai (15)