Po 30 metų pasirodė rečiausias gyvūnas pasaulyje  (1)

Jis – tikra gelmių paslaptis. Ši gyva fosilija iki pat dabar daugiau kaip tris dešimtmečius slapstėsi nuo mokslininkų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vašingtono universiteto biologas Peteris Wardas drauge su savo kolega Bruce'u Saunersu pirmą kartą šį keistąjį gyvūną, pavadintą Allonautilus scrobitulatus, pamatė dar 1984 metais.

Šis gyvūnas atrodė panašus į dažniau sutinkamą Nautilus pompilius, bet pasirodė, kad tai yra visiškai kita ir išskirtinė reta, nautilų rūšis. Tačiau vos pastebėtas šis gyvūnas pradingo ir P. Wardas kito tokio neaptiko daugiau kaip 30 metų.

Bet šį rugpjūtį P.Wardas keliavo į Papua Naująją Gvinėją vėl ieškoti retojo galvakojo. Mokslininkas pasakojo, kad paieškas sunkino ne tik gyvūno polinkis slapstytis. Ieškodamas nautilo mokslininkas susirgo maliarija. Liga užsitęsė, o temperatūra esą buvo tokia aukšta, kad beveik nebuvo įmanoma mąstyti.

P.Wardo įgula keliose vietose ieškojo šio gyvūno, kur, vietinių teigimų, jų turėtų būti galima rasti, bet nieko nepešė. Jie kiekvieną vakarą paruošdavo masalo ant pagalio sistemą, tikėdamiesi privilioti nautilus, gyvenančius 152-400 metrų gylyje.

Pagaliau, plaukdamas šalia savo pusbrolio, gyvūnas pasirodė visu grožiu.

Šis atradimas yra esminis biologinės įvairovės papildymui. Paslaptingasis raudonai baltas Nautilus Pompilius galvakojis yra viena seniausių gyvenančių rūšių, dažnai klasifikuojama kaip „gyvoji fosilija“.

O dabar ir vėl, po 30 metų, atrastas jo gauruotasis pusbrolis yra iš esmės kitokios anatomijos. P.Wardo teigimu, ši rūšis yra maždaug milijono metų ar šiek tiek mažiau amžiaus.

„Tai tarsi mano darbo Šventasis Gralis, – džiaugėsi P.Wardas naujienų portalui „The Huffington Post“. – Reikia daug dirbti, kad kažką būtų galima priskirti naujai gyvūnų rūšiai ir tai yra vienas iš naujausiai atrastų gyvūnų planetoje“.

Gaila, tačiau gyvūno retumas yra susijęs ir su jam gyventi tinkančių teritorijų mažėjimu. Nautilai yra dažnai žvejojami dėl savo gražių kriauklių ir jų sugaunama per daug – tiek, kad tai smarkiai praretino populiacijas.

P.Wardas teigė, kad mokslininkai rengia pasiūlymą JAV Žuvų ir laukinės gamtos tarnybai įtraukti šiuos gyvūnus į saugomų rūšių sąrašą, kad juos gintų Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija.

Tarptautinė gyvūno apsauga gali labai padėti Allonautilus galvakojams vėl netapti nežinomiems.

„Tai gali būti rečiausias gyvūnas žemėje – teigė P.Wardas Vašingtono universiteto portalui „UW Today“. – Mums reikia išsiaiškinti, ar Allonautilus yra sutinkamas dar kur nors. Šito nesužinosime, kol ten nenuvyksime ir nepradėsime jo ieškoti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Giedrė Balčiūtė
(38)
(0)
(38)

Komentarai (1)