Mokslininkai pagaliau išsiaiškino, kas sukelia tingulį ir apatiją  (3)

Tingumas ir apatija turi neurologines priežastis - neefektyvios jungtys tarp tam tikrų smegenų dalių gali nulemti, kad kai kuriems žmonės sunku priimti sprendimus, skelbiama naujame Oksfordo universiteto mokslininkų tyrime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad suprastų neurologines apatijos priežastis, neurologai iš Oksfordo universiteto pasitelkė dvi grupes žmonių – motyvuotus ir linkusius į apatiją, rašo Gizmodo.com Tyrimo dalyviai žaidė sprendimų priėmimo žaidimą, kol tyrėjai naudodami magnetinio rezonanso atvaizdavimo (MRI) techniką stebėjo, kas tuo metu dėjosi jų smegenyse.

Kiekvieno žaidimo etape tyrėjai pasiūlė tam tikrą atlygį už įdėtas pastangas, o dalyviai turėjo nuspręsti, ar atlygį priimti, remdamiesi tuo, ar atlygis buvo vertas į užduotį įdėtų pastangų.

Tie dalyviai, kurie buvo apibūdinti kaip apatiški, žymiai rečiau priėmė apdovanojimus už įdėtas pastangas, net ir tuo atveju, jei apdovanojimas buvo didelis. Tačiau kai apatiški žmonės siūlomą atlygį priimdavo, MRI rodė žymiai didesnį aktyvumą jų priekinės smegenų žievės dalyje (pre-motor cortex) nei motyvuotų dalyvių. Priekinė smegenų žievės dalis atsakinga už sprendimų priėmimą.

Tyrėjai tikėjosi priešingų rezultatų. Jie manė, kad tingių žmonių priekinėje smegenų dalyje bus mažiau aktyvumo sprendimų priėmimo metu.

„Mes manėme, kad tingių žmonių smegenų struktūra gali būti ne tokia efektyvi ir kad apatiškiems žmonėms reikia daugiau jėgų norint priimti sprendimą“ , – sakė vyriausiasis tyrėjas Masudas Husainas, neurologijos ir pažintinių neuromokslų profesorius iš Oksfordo universiteto.

Atlikę tolesnius tyrimus mokslininkai nustatė, kad apatiškų žmonių jungtys tarp juostinės smegenų žievės (anterior cingulate cortex), kuri atsakinga už sprenidmų priėmimą ir atlygio priėmimą, ir papildomos motorinės žievės (supplementary motor area) – smegenų dalies, kuri atsakinga už judesių valdymą, veikė neefektyviai.

„Smegenys per dieną sunaudoja maždaug penktadalį žmogaus energijos. Jeigu sprendimo planavimui reikia daugiau energijos, apatiškiems žmonės tampa sunkiau priimti sprendimus, – aiškino Husainas. – Jų smegenims reikia daugiau pastangų."

Nors neefektyvios neuronų jungtys nepaaiškina žmonių tingumo apskritai, mokslininkų tyrimas gali padėti geriau suprasti tam tikros rūšies patologinę, ekstremalią apatiją, kuri kartais apninka sergančius Alzheimerio liga arba sveikstančius nuo priepuolių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(47)
(1)
(45)

Komentarai (3)