Kovoti su vėžiu gydytojams nuo šiol padės – balandžiai (Video)  (0)

Mokslininkams pavyko padaryti išties neįprastą atradimą. Kaip rašo „Independent“, balandžiai, kaip ir žmonės, sugeba ganėtinai tiksliai aptikti vėžinių ląstelių pėdsakus moters krūtyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pavyko išsiaiškinti balandžiams pateikiant biopcijos mėginius ir mamogramų nuskaitymus.

Netgi gydytojai su ilgamete patirtimi ir ilgai trunkančiomis studijomis kartais itin sunkiai geba interpretuoti mikroskopines skaidres ir mamogramas. Todėl naujausi tyrimai su balandžiais padėjo išsiaiškinti, jog šios rūšies paukščiai gali padėti naujose diagnostinėse procedūrose.

Naujame eksperimente paukščiai, kurie geba atskirti žmonių veidus ir ekspresijas, raides abėcėlėje ir netgi skirtingų dailininkų paveikslus, buvo mokomi, kaip atpažinti mikroskopines skaidres ir mamogramas, kuriose yra gerybinių ir piktybinių audinių pėdsakų.

Iš viso eksperimentui buvo pasitelkti aštuoni balandžiai. Pasinaudojant maistu kaip apdovanojimo priemone, paukščiai buvo ištreniruoti pasirinkti mėlyną arba geltoną mygtuką priklausomai nuo to, gerybiniai ar piktybiniai audiniai jiems buvo rodomi.

Eksperimento metu balandžių „taiklumas“ nuo 50 procentų išaugo iki beveik 85 procentų. Tokį rezultatą mokslininkams pavyko pasiekti per kiek daugiau nei dvi savaites. Beje, balandžiai taip pat sugebėjo atpažinti ir mikroskopines kalcifikacijų dėmes mamogramose, kurios gali būti laikomos kaip ankstyvas vėžio ženklas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)