Naujosios Zelandijos piliečiai renka naują nacionalinę vėliavą  (0)

Naujosios Zelandijos piliečiai penktadienį pradėjo balsavimą, rinkdami potencialią naują nacionalinę vėliavą, šiai Ramiojo vandenyno salų šaliai iškėlus pasiūlymą, kad iš šalies vėliavos būtų pašalintas Britanijos nacionalinės vėliavos simbolis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-11-23 Naujosios Zelandijos piliečiai renka naują nacionalinę vėliavą  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Piliečiai buvo prašomi pasirinkti kurį nors iš penkių naujos vėliavos variantų per referendumą, kuriame bus balsuojama paštu iki gruodžio 11 dienos.

Ateinančių metų kovą bus surengtas antrasis referendumo ratas, per kurį piliečiams bus pasiūlyta pasirinkti, ar nacionaline vėliava turės tapti per pirmąjį ratą išrinktas atvaizdas, ar turėtų būti palikta dabar naudojama vėliava.

Premjeras Johnas Key (Džonas Ki) asmeniškai rūpinosi nacionalinio simbolio reforma, kai jo konservatyvi vyriausybė pernai užsitikrino trečiąją kadenciją.

Jo nuomone, dabartinė Naujosios Zelandijos vėliava, kurios viename kampe yra britiškasis „Union Jack“, tapo anachronizmu. Premjeras argumentuoja, kad šaliai reikalinga vėliava, kuri aiškiai asocijuotųsi su Naująja Zelandija.

J.Key taip pat sakė esantis nepatenkintas, kad šalies vėliava, kurioje taip pat pavaizduotos keturios raudonos Pietų Kryžiaus žvaigždės tamsiai mėlyname fone, yra dažnai painiojama su Australijos vėliava.

Keturiuose iš penkių variantų, už kuriuos siūloma balsuoti pirmajame referendumo rate, pavaizduotas paparčio lapas – neoficialus Naujosios Zelandijos nacionalinis simbolis.

Penktajame variante, pramintame „Raudonąja smaile“, pavaizduoti raudonas, juodas ir mėlynas trikampiai bei baltas ševronas. Šis variantas buvo įtrauktas baigiantis vėliavos dizaino konkursui, kai socialiniuose tinkluose jo šalininkai surinko per 50 tūkst. parašų.

Praeitą mėnesį atlikta apklausa rodė, kad populiariausias variantas yra vėliava, vaizduojanti baltą paparčio lapą raudoname ir mėlyname fone su raudonomis Pietų Kryžiaus žvaigždėmis.

Tačiau atskira apklausa prognozuoja, kad antrajame etape tikriausiai bus aiškiai nubalsuota, jog dabartinė vėliava nebūtų keičiama. Tikėtina, kad tokį sprendimą rinktųsi 65 proc. referendumo dalyvių.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(9)
(2)
(7)

Komentarai (0)