Medikai įvardijo sunkiausiai pakeliamą skausmą – to patirti tikrai nenorėtumėte  (3)

Nuo gimdymo skausmų iki skausmo, kurį sukelia „keliaujantis“ inkstų akmuo. Kokį baisiausią skausmą gali ištverti žmogus? Tokį klausimą panagrinėjo „Science Dump“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skausmas yra ko gero universali baimė. Būtent skausmas mums padeda nuo mažų dienų suprasti, kad negalima liesti karštų daiktų, reikia vengti geliančių vabzdžių ir kad apskritai turime gyventi taip, kad patirtume kuo mažiau fizinės žalos.

Skausmas yra būtinas dalykas, ir tie keli žmonės Žemėje, kurie iš prigimties nejaučia skausmo, dažnai susižeidžia ir to net nepastebi. Tačiau ne visas skausmas yra vienodas. Žinoma, įsipjovę pirštą popieriumi jusite mažesnį skausmą, negu tuomet, kai jums įgels bitė. Jau nekalbant apie skausmą, kurį vyras patiria gavęs spyrį į tarpukojį.

Moterys dažnai sako, kad gimdymo skausmai su niekuo nesulyginami. Bet ar apskritai galima kelti klausimą, koks yra didžiausias skausmas, kurį gali patirti žmogus. Atsakymas nėra vienareikšmiškas.

Iš pat pradžių būtina pasakyti, kad beveik neįmanoma sudaryti skausmo hierarchijos, nes skausmas – subjektyvus dalykas. Be to, kai kurių žmonių skausmo slenkstis yra labai žemas, o kitų – labai didelis. Ir pagrindinė priežastis yra ta, kad tai susiję su žmogaus psichologija ir neurologija.

Taip pat yra svarbus klausimas, ar mes visi tą patį skausmą jaučiame vienodai kalbant apie cheminius procesus, vykstančius mūsų smegenyse, ir ar žmonės turi skirtingus susidorojimo su skausmu mechanizmus. Galiausiai, vyrų ir moterų skausmo suvokimas iš esmės skiriasi, ir kalbant apie ilgai trunkantį diskomfortą, moterys šiuo atžvilgiu lenkia vyrus.

Galima daryti išvadą, kad nėra vienos tikslios skausmo skalės, kurios viename gale galima dėti „įdrėskė rožės spyglelis“, o kitame – Masačūsetso valstijos dydžio inkstų akmuo keliauja per šlapimtakį“. Be to, sunku apibrėžti, kad yra tas „pats baisiausias“ skausmas, kurį galime ištverti, nes vieni baisiausių skausmų paprastai būna trumpalaikiai: žmogus paprasčiausiai apalpsta arba smegenys tiesiog įjungia skausmo malšinimo procesą, kad žmogus neišprotėtų.

Tuo metu medikai teigia, kad pats didžiausias skausmas yra neuropatinis. Esant neuropatiniam skausmui ta vieta tarsi arba labai šąla, arba labai degina, sakoma, kad skausmas trenkia kaip elektra. Pavyzdžiu gali būti veide esantis trišakio nervo uždegimas, kuria painiojamas su ausų ir dantų skausmais. Tai labai staigus, stiprus, nenuspėjamas skausmas. Žmonės paprastai įvardija, kad jis nei iš šio, nei iš to trenkia kaip elektra ar žaibas.

Prie nemalonių neuropatinių skausmų priskiriamas ir dantų skausmas. Jis nemalonus dar ir tuo, kad visi skausmai, atsirandantys veido srityje, daug sunkiau pakeliami nei kitose vietose. Taip pat labai skausmingas mūsų antkaulis, todėl labai skauda stuktelėjus į čiurnos kauliuką, priekinį blauzdos paviršių, krūtinkaulį (šioje vietoje užtenka smarkiai paspausti, kad pajustume skausmą). Šiose vietoje antkaulis yra prie pat odos. Gera žinia, kad šitas skausmas greitai praeina.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(20)
(-1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: