Kosminiai puodeliai: štai taip nuo šiol kosmose galės gurkšnoti astronautai (Video)  (0)

Įprastai nesvarumo būsenoje gerti skysčius nėra taip paprasta – mikrogravitacijos sąlygomis gėrimus tenka siurbčioti iš maišelio per šiaudelį. Pamėginkite kada nors labai ištroškęs, (pvz., po intensyvios treniruotės) atsigerti per šiaudelį :) Prireiks kantrybės ir laiko. Tačiau pastarosiomis dienomis Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) eksperimentuojama su specialiais nesvarumo puodeliais. Gerdami iš jų astronautai atsigerti galės šiek tiek normaliau nei siurbčiodami per šiaudelį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai pasirodžiusioje vaizdo medžiagoje iš TKS demonstruojama, kaip astronautams sekasi gerti iš labai keistos formos puodelių, kurie jau vadinami kosminiais.

TKS eksperimentuojama su šešiais tokių puodelių tipais. Jie skiriasi tūriu, hidrofobiškumo laipsniu, pritaikymu lūpoms, pripildymo lygiu ir pripildymo anga, pritaikymu pagal skysčio konsistenciją ir temperatūrą.

TKS astronautai iš kosminių puodelių mėgino gerti jau 10 rūšių gėrimų: šaltą, šiltą ir karštą vandenį, šokoladinį pusryčių gėrimą, kavą su grietinėle ir be jos, citrinų gėrimą, sulčių kokteilį, persikų ir mangų glotnutį bei espresso kavą.

Kosminiai puodeliai – NASA kapiliarinių gėrimų eksperimento instrumentai. Kosminiuose puodeliuose pagrindinį vaidmenį atlieka ne įprastinės jėgos (pvz., gravitacija, trintis, slėgis ir pan.), o kiti veiksniai (pvz., paviršiaus įtempimas, drėgnumas, puodelio geometrija, apsauganti nuo skysčio išsiliejimo į erdvę ir pan.). Kaip toks puodelis pripildomas gėrimo ir kaip iš jo geriama, pamatysite vaizdo siužete.

Žinoma, tai yra tik pati kosminių puodelių evoliucijos pradžia – jie dar neabejotinai bus tobulinami. Vis dėlto astronautai jau gali pradėti džiūgauti, kad aušta nauja gėrimo procesų nesvarumo būsenoje epocha ir kad netolimoje ateityje gėrimais orbitoje bus galima pasimėgauti ne tik kaip intensyviosios slaugos (t.y., reanimacijos) palatoje – siurbčiojant per šiaudelį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)